Ruska dača logo
Ruska dača potovanja Gruzija in Armenija

Gruzija in Armenija

Objemite Gruzijo, kot jo objema Kavkaz, prepustite se mistiki Armenije; od slikovitega Tbilisija do umetnostno navdahnjenega Erevana z odličnim slovenskim vodenjem, vključenih tudi pet kosil in pet večerij.

Datum odhoda
Začetek potovanja
19.5.2021
Najmanjše število potnikov
Velikost skupine
15
Dolžina potovanja
Trajanje potovanja
12 dni
Datum prejemanja prijav
Prijava
Prijava do 20. 09. 2020 oz. do zasedbe prostih mest
Cena
Cena potovanja
2.095 € na osebo
55 € popusta na osebo za zgodnje prijave

Skrivnostni deželi zasanjanega Kavkaza, nepozabnih pokrajinskih pogledov; od gričkov, gora, jezer, slikovitih vasic in mest, bogate srednjeveške arhitekturne in kulturne dediščine, skrivnostnih samostanov, cerkva in templjev z neštetimi miti in zgodbami presenetita tudi z izredno kulinariko, odličnimi vini, neverjetno gostoljubnostjo in širokim nasmehom.

ODKRIJTE TOPLO KAVKAŠKO DUŠO Z RUSKO DAČO.

Program potovanja:

Prikaži celoten program

1. dan: sreda, 19. MAJ: LJUBLJANA−ISTANBUL−TBILISI

KAVKAZU NAPROTI

Ob pribl. 18.00 zbirališče potnikov na ljubljanskem letališču in ob pribl. 20.00 odhod letala Turkish Airlines proti Istanbulu. Nadaljevanje poleta proti Tbilisiju.

2. dan: četrtek, 20. maj: TBILISI (zajtrk, kosilo)

ZASANJANI TBILISI – LABIRINT BARV IN NENEHNEGA VRVENJA

Po pristanku v zgodnjih jutranjih urah prevoz do hotela, nastanitev in prosto za počitek. Pozno dopoldne začetek ogleda mesta, ki je nastalo ob znameniti svileni cesti in ga je po legendi ustanovil kralj Vakhtang Gorgasali. S svojim sokolom je šel na lov, ranjeni sokol je padel v vroči žvepleni izvir in poginil. Vroči izvir pa je kralja tako navdušil, da je sklenil posekati gozd in zgraditi mesto Tbilisi (Vroči kraj). Obiskali boste cerkev Metehi, trdnjavo Narikala, žveplove kopeli, sinagogo, katedralo Sioni iz 6. stoletja, Most miru. Ogledali si boste narodni muzej Janašia z vpogledom v arheološko, zgodovinsko in etnološko preteklost dežele. Kosilo v lokalni restavraciji. Postanek na zanimivi lokalni tržnici, po aveniji Rustaveli z opero, gledališčem, galerijami in številnimi lokali. Z žičnico se boste vzpeli na hrib Mtatsminda in uživali ob pogledu na mesto. Prenočevanje v hotelu.

3. dan: petek, 21. maj: TBILISI−MCHETA−ANANURI−GUDAURI−KAZBEGI−GERGETI−TBILISI (350 km) (zajtrk, kosilo)

DAN PROTI SEVERU GRUZIJE S SLIKOVITOSTJO VASIC IN POKRAJINE

Po zajtrku vožnja proti Kazbegiju, na zahod dežele. Na poti ogled Mchete, enega najstarejših gruzijskih mest v provinci Kartli. V davnih časih je bila Mcheta prestolnica gruzijskega kraljestva Iberija in mesto, kjer so Gruzijci leta 317 sprejeli krščanstvo. Mesto je še vedno središče gruzijske pravoslavne cerkve. Postanek tudi v Ananuriju in ogled trdnjave. Nadaljevanje poti do Stepantsminde, kosilo pri lokalni družini z doma pripravljeno hrano. Popoldne se boste z džipi odpravili na ogled cerkve Gergeti na višini 2.170 m in uživali v pogledih na goro Kazbegi, ki se dviga več kot 5.000 m visoko. Vrnitev v Tbilisi, prenočevanje v hotelu.

4. dan: sobota, 22. maj: TBILISI−BAGRATASHEN−HAGHARTSIN−JEZERO SEVAN (255 km) (zajtrk, večerja)

DOBER DAN, ARMENIJA: OD SREDNJEVEŠKIH SAMOSTANOV DO HAČKARJEV IN JEZERA SEVAN

Že ob 9.30 boste na mejnem prehodu Bagratashen. Po prestopu meje z Armenijo boste nadaljevali vožnjo proti Dilijanu in obiskali srednjeveški samostan Haghartsin*. Vožnja do jezera Sevan, največjega jezera v Armeniji in v vsem Zakavkazju, ki leži na nadmorski višini 1.900 m s površino 940 km². Spoznavanje polotoka Sevan in ogled samostana Sevanavank iz 9. stoletja, ki ga je ustanovila princesa Mariam, hči Aškota I. V samostanu so »spreobračali« nepokorne menihe iz Ečmiatzina, danes sta prav na obali jezera ohranjeni dve cerkvi v obliki križa z osmerokotnima kupolama. Posebna znamenitost Armenije so kamniti križi hačkarji, ki so se pojavili v 9. stoletju, v času, ko so nastajali tudi najlepši samostani. V Armeniji je danes več kot 40.000 tisoč teh zanimivih kamnitih pomnikov. Na vožnji s čolnom po jezeru se bodo odpirali številni pogledi na jezero in pokrajino ob njem. Večerja in prenočevanje v hotelu.

5. dan: nedelja, 23. maj: JEZERO SEVAN−SELIM−TATEV−GORIS (280 km) (zajtrk, večerja)

OD JEZERA SEVAN DO SLIKOVITIH VRHOV

Po zajtrku vožnja proti jugu Armenije čez prelaz Selim (2.410 m). Postanek na vrhu prelaza pri karavansaraju Selim. V vasici Halidzor se boste z žičnico povzpeli do slikovitega srednjeveškega samostana Tatev, v katerem je bila v 14. in 15. stoletju tudi univerza. Gondolska žičnica ima razpon 5,6 km med dvema nosilnima stebroma in se zato uvršča v Guinnessovo knjigo rekordov. Vrnitev v dolino, vožnja po slikoviti pokrajini do mesta Goris, nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

6. dan: ponedeljek, 24. maj: GORIS−KARAHUNJ−NORAVANK−EREVAN (260 km) (zajtrk, kosilo)

MOGOČNI ARARAT IN ARMENSKI STONEHENGE

Po zajtrku boste obiskali starodavni observatorij »Karahunj – Zorats Karer«. Predstavljajo v krogu zloženi monoliti star antični observatorij? Noravank, samostan iz 13. oziroma 14. stoletja, je zagotovo eden vrhuncev armenske srednjeveške arhitekture. Nekoč je pomenil središče verskega in kulturnega življenja Armencev. Po kosilu se boste vozili po vinorodni pokrajini in obiskali manjšo vinsko klet v vasi Areni in vina tudi pokušali. Menda so tam pridelovali vino že v 4. tisočletju pred našim štetjem. Nadaljevanje poti do samostana Hor Virap ob turški meji, kjer je tudi pogled na veličastno goro Ararat. Za Armence je to sveta gora, čeprav je danes v Turčiji. Mogočni ugasli ognjenik je zadnjič bruhal leta 1840. Vožnja do Erevana, krožni ogled enega najstarejših mest na svetu. Nastanitev v hotelu, prenočevanje.

7. dan: torek, 25. maj: EREVAN−GEGHARD−GARNI−EČHMIATZIN−ZVARTNOTS−EREVAN (150 km) (zajtrk, kosilo)

ARMENSKI VATIKAN, SAMOSTANI IN ZNAMENITI KONJAK

Po zajtrku vožnja do Ečmiatzina, duhovnega in upravnega središča armenske apostolske cerkve, »armenskega Vatikana«. Ogled samostanov in katedrale. Po ogledu boste ob kosilu v vasi izvedeli, kako se pripravi armenski kruh »lavaš«. Popoldne si boste v Zvartnotsu ogledali ruševine templja iz 7. stoletja, ki spadajo pod Unescovo svetovno dediščino. Vrnili se boste v Erevan in si na hribu Tstitsernakaberd ogledali še spominski kompleks genocida. Muzej oziroma raziskovalni inštitut Matenadaran velja za enega najbolj zanimivih muzejev v Armeniji; hrani antične, srednjeveške rokopise, zapise in zanimive knjige. Znani armenski konjak boste pokusili v tovarni Ararat. Po obisku spomenika Materi Armeniji se boste odpeljali še do slikovitega antičnega templja Garni nad reko Azad in po kosilu obiskali tudi v skale vklesani samostan Geghard. (kopje), saj naj bi v njem najprej hranili konico kopja, s katerim je bil preboden Kristus. Vrnitev v Erevan, prenočevanje.

8. sreda, 26. maj: EREVAN−BAVRA−VARDZIA−AHALTIHE (320 km) (zajtrk, večerja)

NAZAJ V GRUZIJO

Po zajtrku vožnja do mejnega prehoda s postankom še v drugem največjem mestu Gyumri, kjer je v starem delu mesta ohranjenih še veliko tradicionalnih hiš. Po prehodu meje vožnja do Vardzie in ogled podzemnega mesta kraljice Tamar. Večerja in prenočevanje v Ahaltiheju.

9. dan: četrtek, 27. maj: AHALTIHE−RABATI−PARK BORJOMI−GORI−TBILISI (240 km) (zajtrk, večerja)

OD NARODNEGA PARKA DO STALINOVEGA MUZEJA

Zajtrk in ogled trdnjave Rabati. Vožnja proti narodnemu parku Borjomi. Po krajšem sprehodu pot do Gorija, Stalinovega rojstnega mesta in ogled Stalinovega muzeja. Ogled jamskega mesta Uplitihe z zanimivimi formacijami, ki leži ob reki Mtkvari. Vrnitev v Tbilisi, večerja s folklornim programom. Prenočevanje v hotelu.

10. dan: petek, 28. maj: TBILISI−SIGNAGI−BODBE−KVARELI−LOPOTA (210 km) (zajtrk, večerja)

V DEŽELO ODLIČNIH VIN

Po zajtrku vožnja proti najbolj znani gruzijski vinski pokrajini – proti Kahetiju, ki je znana tudi po izredni gostoljubnosti. Zanimivo bo »mesto ljubezni«, utrjeno mesto Signagi, od koder se pogledi »sprehodijo« po vinorodni dolini Alazany. Vožnja do samostana Bodbe. Popoldne ogled posebno zanimivega »vinskega tunela« s pokušnjo odličnih vin. Po ogledu gradu Gremi iz 16. stoletja vožnja do Lopote, večerja in prenočevanje.

11. dan: sobota, 29. maj: LOPOTA−ALAVERDI−TSINANDALI−TBILISI (180 km) zajtrk, kosilo)

O DRUŽINI CHAVCHAVADZE NA NJIHOVEM POSESTVU

Po zajtrku ogled katedrale Alaverdi iz 9. stoletja. V Tsinandaliju se boste srečali s čudovito pokrajino, vrtom, muzejem in vinsko kletjo na posestvu, ki je nekoč pripadalo družini Chavchavadze; spet boste pokušali vina in prisluhnili zanimivi življenjski zgodbi o romantičnem pesniku in princu Aleksandru Chavchavadzeju. Kosilo v lokalni restavraciji, vožnja do Tbilisija. Morda se zvečer odpravite še po mestu … Prenočevanje.

12. dan: nedelja: 30. maj: TBILISI−ISTANBUL−LJUBLJANA

ODHOD DOMOV

Po zajtrku prevoz na letališče in let prek Istanbula v Ljubljano. Pristanek na ljubljanskem letališču v večernih urah.

Cena: 2.095 €

Kaj vsebuje cena

Naša potovanja so brez cenovnih presenečenj in skritih stroškov, zato vas na potovanju čakajo le prijetna presenečenja.

2.095 € cena na osebo

55 € popusta na osebo za zgodnje prijave (do 10.9.2020)

Cena na osebo vključuje:

  • navedeni letalski prevoz v ekonomskem razredu,
  • letališke in varnostne pristojbine, ki na dan 10. 9. 2019 znašajo 208 €,
  • 10 prenočevanj z zajtrki v dvoposteljnih sobah v hotelih 4*,
  • prvi dan jutranja nastanitev v hotelu, 5 kosil in 5 večerij po programu,
  • oglede in vstopnine po programu, pokušnjo vin v Kahetiju, v Areni, vožnjo z džipi v Kazbegiju, obisk in pokušnjo armenskega konjaka, prevoz z žičnico v Tatevu, 30-minutno vožnjo z ladjico po jezeru Sevan,
  • slovensko spremstvo in lokalno vodenje, organizacijo potovanja
  • OPOMBA: samostan Haghartsin trenutno renovirajo; ni informacij, ali bo maja 2021 ponovno odprt.

Cena ne vključuje:

  • storitev po posebnih naročilih
  • napitnin

Možna doplačila na osebo (ob prijavi):

  • enoposteljna soba: 355 €.
Preberite več
Galerija