Ruska dača logo
BAJKAL leseni znak Trans Sibirija

Neznana Sibirija

Irkutsk ∙ Bajkalsko jezero ∙ Ulan Ude

Odkrivajte Rusijo z Rusko dačo! Po Bajkalskem jezeru in po transibirski železnici – kar ste si od nekdaj želeli. Kdo so Burjati in kdo so staroverci? Šamanski obredi, od pravoslavne cerkve do budističnega templja. Vrhunsko slovensko vodenje, potovanje v manjši skupini.

Najmanjše število potnikov
Velikost skupine
10
Cena
Cena potovanja
3.165 € na osebo
45 € popusta za zgodnje prijave

Sibirija – prostrana, malo naseljena ogromna pokrajina, ki sega vse od severnega Kazahstana in pokriva celotno območje severne Azije, od Urala do Tihega oceana in do Arktičnega morja, v jeziku Tatarov pomeni »speča dežela«. Pozimi ekstremno mrzla, pokrita s snegom, ki se sveti v soncu in škriplje pod nogami, poleti topla. Zanimiva mesta z ohranjenimi lesenimi hišami, cerkvami, ki jih je bivša Sovjetska zveza spremenila v muzeje, nova država Rusija pa vrnila cerkvi … V Bajkalsko jezero – največje sladkovodno jezero na svetu − naj bi pritekalo kar 365 rek, a se iz njega izliva le reka Angara. V njem živi bajkalska nerpa, edini sladkovodni tjulenj na svetu. Čez skrivnostno deželo pa sopiha vlak transibirske železnice, grajene koncem 19. in v začetku 20. stoletja …

Je Sibirija z Bajkalom že dolgo vaš želeni potovalni cilj? Si jo predstavljate kot mrzlo, zasneženo, ledeno deželo, znano po kaznilnicah iz ruske zgodovine? To je le stereotip. Skrivnostni globoki Bajkal, ljubka mesteca, dan na transibirskem vlaku, odlična kulinarika, zanimivi Burjati in skrivnostni šamani v mesecu juliju v pomladnih, če ne prav poletnih temperaturah, vas bodo očarali. POTOVANJE, KOT GA ŠE NISTE DOŽIVELI.

Program potovanja:

Prikaži celoten program

1.dan: LJUBLJANA‒MOSKVA‒IRKUTSK

NEZNANI SIBIRIJI NAPROTI

Ob 11.00 dopoldne zbirališče potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, ob 12.50 odhod letala Aeroflot proti Moskvi. Nadaljevanje poleta proti Irkutsku.

2. dan: IRKUTSK (zajtrk)

PRIHOD V IRKUTSK – SREDIŠČE VZHODNE SIBIRIJE

V jutranjih urah (pribl. 8.00) pristanek v Irkutsku. Prevoz do hotela, nastanitev in zajtrk. Krajši počitek. Ogled mesta, ki je nastalo v 17. stoletju zaradi trgovanja z zlatom in krznom: najstarejše, tudi edine katedrale v mestu, poljske cerkve, mimo trga Kirova do ulice Karla Marxa in do nabrežja reke Angare s spomenikom carju Aleksandru III. In za konec še mimo zgodovinskih lesenih stavb, ki veljajo za posebnost mesta. Obiskali boste muzej ruske in sibirske zgodovine v leseni hiši družine Volkonski, ki je bila izgnana v Sibirijo. Ženo kneza Volkonskega, Marijo, omenja tudi Puškin; pustila je svoj pečat v sibirski kulturi. Prenočevanje v hotelu.

3.dan: IRKUTSK−LISTVJANKA−IRKUTSK (zajtrk, kosilo)

BAJKAL – NAJVEČJE JEZERO NA SVETU IN SIBIRSKI TJULENJ

Po zajtrku vožnja do 60 km oddaljene Listvjanke, naselja ob izlivu reke Angare iz  Bajkalskega jezera. Na poti ogled muzeja lesene sibirske arhitekture na prostem, kjer vam bo predstavljeno življenje Sibircev od 17. do 20. stoletja. Lesene hiše so prenesli v muzej z vseh koncev Sibirije. Po prihodu v Listvjanko panoramski ogled mesteca. S sedežnico se boste povzpeli na razgledno točko in občudovali Bajkalsko jezero. Po vrnitvi v dolino ogled akvarija s sibirsko nerpo (Pusa Sibirica), ki vam bo dal dober vpogled v nastanek Bajkalskega jezera in življenja v njem. Po kosilu obisk sibirske ribje tržnice z vrstami rib iz jezera. Vrnitev v Irkutsk. Prenočevanje.

4. dan: IRKUTSK−OTOK OLHON (zajtrk, kosilo)

MED BURJATI, PRI ŠAMANU IN NA OTOK OLHON

Po zajtrku vožnja proti otoku Olhon na Bajkalskem jezeru, ki je največje in najgloblje sladko jezero na svetu, dolgo 636 km in široko 79 km z globino vse do 1642 m in povprečno globino 744 m, leži pa na nadmorski višini 456 m. Tako zelo globoko je zaradi aktivnih zemeljskih razpok. Tektonsko jezero je čisto, poleti se je moč v njem tudi okopati. Ustavili se boste pri šamanu v Ust-Ordinsku, ki vam bo predstavil svoje obrede. Šaman je modri človek – »tisti, ki ve«, pravijo. Antropologi trdijo da je šamanstvo izvorna oblika duhovnosti na vseh celinah, je stari  indoevropski pojav, beseda pa izvira prav iz Sibirije, iz jezika ljudstva Evenk, ki se ukvarja z lovom in rejo severnih jelenov. Po srečanju pri šamanu boste obiskali tudi muzej Burjatov – mongolskega ljudstva, ki živi v južni Sibiriji. Danes živi še pribl. 475.000 pripadnikov tega ljudstva; 400.000 v Rusiji (Sibiriji) in 75.000 v Mongoliji. Tradicionalno burjatsko kosilo. Nadaljevanje vožnje in po pribl. 4 urah prihod v Maloje Morje, zaliv blizu otoka Olhon. Vožnja na otok s trajektom, kjer vas bo čakalo terensko vozilo. Popeljali se boste po južnem delu otoka in se ustavili pri najzanimivejših točkah. Odpeljali se boste do hotela v Hužirju, glavni vasici na otoku s 1500 prebivalci. Prilegel se bo počitek, morda doživite sončni zahod pri znameniti Šamanski skali. Prenočevanje.

5. dan: OTOK OLHON (zajtrk, kosilo)

NEPOZABNI VELIČASTNI POGLEDI

Ves dan se boste s terenskim vozilom potepali po otoku Olhon; vožnja na severno stran otoka do zaliva Peščenaja, kjer je bil v času Stalina gulag, rta Sagan Kušun, skrivnostnega rta Hoboj. Ustavljali se boste na mestih, kjer bodo pogledi na Bajkalsko jezero oziroma pokrajino Olhona najlepši, res nepozabni. Mnogi kraji na severu Olhona imajo svoje legende, ki si jih Burjati pripovedujejo iz roda v rod. Voznik vam bo pripravil kosilo, pogumni bodo v jezeru morda celo zaplavali. Vrnitev v hotel, prenočevanje.

6. dan: OTOK OLHON−UST BARGUZIN (zajtrk, kosilo, večerja)

PO NAJVEČJEM JEZERU NAD VELIKO GLOBINO; VAM BO POMAHALA SIBIRSKA NERPA?

Zgodaj zjutraj prevoz v pristanišče in odhod posebne ladjice proti južni obali jezera. Med vožnjo boste uživali ob veličastnih pogledih na jezero in obale otoka, se morda predali branju ali klepetom, ladijski kuhar bo pripravil kosilo in vam ga v podpalubju postregel – po domače. Jezero boste prečkali prav nad njegovo največjo globino in po najširšem delu! Pristali boste na južni obali Bajkalskega jezera v pristanišču mesteca Ust-Barguzin. Nastanitev in večerja. Pred spanjem se boste lahko še sprehodili po mestecu, ki ga zagotovo veliko tujcev še ni obiskalo. Prenočevanje.

7. dan: DOLINA BARGUZIN (zajtrk, kosilo, večerja)

SVETO MESTO BURJATOV

Po zajtrku vožnja po dolini Barguzin, ki je za Burjate sveti kraj. Po legendi naj bi se tam rodila Džingiskanova mama. Po ozki dolini, ki jo obdajajo hribi, pridemo na široko planjavo, ki jo prepredajo reke in potoki in po kateri so posejane vasice z ljubkimi lesenimi hišicami, polja, mesta čaščenja šamanov. Imenitno domače kosilo pri gostoljubni družini. Vrnitev v Ust-Barguzin, večerja in prenočevanje.

8. dan: DOLINA BARGUZIN−ULAN-UDE (zajtrk)

ULAN-UDE, MESTO, KI PRESENETI

Po zajtrku vožnja v Ulan-Ude, središče Burjatske republike ob reki Uda. Na poti se boste peljali ob slikoviti južni obali jezera in skozi stara naselja. Popoldne prihod v mesto in panoramski ogled mimo trga Sovjetov s kipom Leninove glave, težkim kar 42 ton, spomenikom baletnikoma, ki sta plesala vlogi Angare in Jeniseja, in sprehod po zanimivem starem delu mesta. Popotnika navdušijo tudi stare lesene zgradbe in pravoslavne cerkve. Prenočevanje.

9. dan: ULAN UDE−DOLINA IVOLGINSK−ULAN-UDE (zajtrk, kosilo)

DAN DUHOVNOSTI V BUDISTIČNEM SAMOSTANU; KDO JE LAMA HAMBO? IN KDO SO STAROVERCI?

Raziskovali boste budistično kulturo tibetanskega budizma: vožnja pribl. 40 km v dolino Ivolginsk. Kjer je središče budizma za Burjate. Sprehod po templju oziroma samostanu, ki ga sestavlja 10 templjev in 5 stup, budistična univerza in stanovanja za lame, sveto drevo … Med menihi so astrologi, zdravilci, tisti, ki se ukvarjajo z rituali … Nadaljevanje poti do vasice pravoslavnih starovercev, kjer boste prisluhnili ljudskim pesmim in spoznali kulturo prebivalcev. Po tradicionalnem poznem kosilu vrnitev v Ulan-Ude, prenočevanje.

10. dan: ULAN-UDE−IRKUTSK (zajtrk, večerja)

DAN NA TRANSIBIRSKI ŽELEZNICI

Po zajtrku prevoz na železniško postajo in odhod vlaka po transibirski železnici proti Irkutsku. Dan na vlaku (približno osem ur) si boste krajšali z opazovanjem dežele, kramljanjem ob ruskem čaju, morda pa vzamete v roke eno priporočenih ruskih branj. Transibirska železnica je že več kot 100 let glavna prometna povezava med mesti v Sibiriji. Uporabljajo jo tako turisti kot domačini. Prevoz do hotela, večerja in prenočevanje.

11. dan: IRKUTSK−MOSKVA−LJUBLJANA

VRNITEV DOMOV

Prevoz na letališče in predvidoma ob 5.30 zjutraj odhod letala proti Moskvi. Nadaljevanje poleta proti Ljubljani, kjer je predviden pristanek ob 12.00.

Cena: 3.165 €

Kaj vsebuje cena

Naša potovanja so brez cenovnih presenečenj in skritih stroškov, zato vas na potovanju čakajo le prijetna presenečenja.

3.165 € cena na osebo

45 € popusta na osebo za zgodnje prijave (do 28.02.2020)

Cena na osebo vključuje:

 • letalski prevoz Ljubljana−Moskva−Irkutsk−Moskva‒Ljubljana v ekonomskem razredu
 • letališke in varnostne pristojbine, ki na dan 10. 1. 2020 znašajo 240 €,
 • nastanitev v dvoposteljnih sobah v hotelih/penzionih 3* in 4*,
 • obroke po programu, navedene prevoze, oglede, vstopnine,
 • slovensko in lokalno angleško vodenje ter organizacijo potovanja.

Cena ne vključuje:

 • navedenih doplačil,
 • storitev po posebnih naročilih,
 • pijače ob obrokih,
 • napitnin za voznike in lokalne vodnike. 

Možna doplačila na osebo (ob prijavi):

 • enoposteljna soba: 290 €
 • ruski vizum pribl. 70 €
 • pri udeležbi samo 8 potnikov na potovanju se cena na osebo poviša za 380 €.
Preberite več
Galerija