Ruska dača logo
OMAN pogled na puščavo

Oman – puščava s tisoč in eno zgodbo

Muskat−Nizva−Vadi Bani Khalid−Sur−Fins

Vrhunsko vodenje • bogat program • preverjene nastanitve • let iz Ljubljane

Najmanjše število potnikov
Velikost skupine
12
Potovanje zahteva vizo
Viza
Vizum potreben
Cena
Cena potovanja
1.980 € na osebo
40 € popusta za zgodnje prijave

Potovanje vas bo popeljalo v deželo, ki je uspela ohraniti svojo pristnost in tradicionalno podobo z beduinskimi vrednotami. Občutili boste utrip najlepšega arabskega mesta na svetu in se zaljubili v kulturo in zlato–rumeno pokrajino ob Arabskem morju z bogato zgodovino, svojevrstno umetnostjo in zanimivo sedanjostjo.

Program potovanja:

Prikaži celoten program

1.dan: LJUBLJANA–ISTANBUL−MUSKAT

POTOVALNA PRAVLJICA SE ZAČENJA

Zjutraj zbirališče potnikov na ljubljanskem letališču in odhod letala proti Istanbulu in naprej proti Muskatu.

2.dan: MUSKAT (zajtrk, večerja)

JE RES NAJLEPŠE ARABSKO MESTO NA SVETU?

Po prihodu na letališče prevoz do hotela, nastanitev, zajtrk in prosto za počitek. Popoldne ogled mesta, ki je bilo pomembno pristanišče in je povezovalo vzhod in zahod. Kraljeva palača Al-Alam, katere ime pomeni zastava, je model arabske lepote, hkrati pa njene oblike niso standardne in se presenetljivo razlikujejo od drugih zgradb v mestu. O njej govori legenda še iz časa britanske kolonizacije, ko je bila v palači izobešena zastava. Pravijo, da je dobil tisti suženj, ki se je dotaknil zastave, dolgo pričakovano svobodo. Ogledali si boste mošejo sultana Kabusa s kar petimi minereti in največjo preprogo iz ročnih tkanin na svetu. Obiskali boste tudi tržnico Muttrah ali »suk«, za katero pravijo, da je, čeprav ne največja, ena izmed najlepših tradicionalnih tržnic; arabska prijaznost in gostoljubnost ter pisane stojnice so posebno doživetje. V sladkobnem vonju kadila, ki se razteza po suku, boste lahko kot pravi Arabec barantali za posebno začimbo, ki jo boste želeli prinesti domov kot spominek (ime mesta verjetno pove dovolj). Zvečer predvidoma možnost ogleda operne predstave v stavbi Kraljeve opere, ki je arhitekturno in umetniško doživetje (doplačilo). Vrnitev v hotel, večerja in prenočevanje.

3. dan: NIZVA−TRDNJAVA JABRIN–BAHLA–AL HAMRA–GORA JEBEL ŠAMS (zajtrk, večerja)

MOGOČNE UTRDBE IN TRDNJAVE, SUK IN SLAVNI HANDŽAR

Po zajtrku odhod v mesto iz 6. stoletja in bivšo prestolnico države: Nizva je obdana z mogočnim obzidjem, ki je varovalo središče izobraževanja, trgovine, umetnosti in religije. Odpravili se boste do mestne tržnice »suka«, kjer boste lahko okusili domače datlje, halvo ali pa nakupili razne začimbe, izdelke iz zlata in srebra, prav tako pa lahko najdete tradicionalne ukrivljene omanske nože, imenovane − handžar. Pot boste nadaljevali proti srednjeveški trdnjavi Jabrin, ki predstavlja veličastno omansko arhitekturo, v notranjosti pa lahko najdete tradicionalno pohištvo, izrezljane strope in posebne stropne omete. Ta dan vas bo omanska arhitektura pustila brez besed, saj si boste v mestecu Bahla ogledali tudi največjo utrdbo, zgrajeno v 12. stoletju iz na soncu sušene gline. Trdnjava je danes vpisana na seznam UNESCO-ve kulturne dediščine. Al Hamra pa vas bo navdušila s tradicionalno opečnatimi hišicami. Zapeljali se boste še do gorovja Jebel Šams in doživeli čudovit pogled na omanski »Veliki kanjon«. Vrnitev v Nizvo, večerja in prenočevanje.

4. dan: NIZVA–JAMA AL HUTA–BIRKAT AL MAUZ–GORA JEBEL AKHDAR (zajtrk, večerja)

KRAŠKA JAMA, NAMAKALNI SISTEM V PUŠČAVI IN ZELENA GORA

Iz Nizve se boste odpravili proti Al Huti, podzemni jami, ki naj bi bila stara okoli 2 milijona let in ima približno 5 km dolge podzemne rove in bi se ji lahko reklo kar kraška jama Omana. Birkat al Mauz vam bo prikazal umetnost namakalnega sistema falaj (ime pomeni v arabščini razdeliti na dele). Domačini so že od nekdaj na enak način namakali svojo polja, kjer še danes gojijo datlje, palme in sadje. Odpravili se boste še do gore Jebel Akhdar, ki ji pravijo tudi zelena gora, kjer si boste lahko ogledali gojenje zelenjave in sadja na terasah pogorja, ki sega tudi do 2000 metrov nadmorske višine. Večerja in prenočevanje v Nizvi.

5. dan: NIZVA–ŽENSKI SUK–PUŠČAVSKE SIPINE VAHIBA (zajtrk, večerja)

ŽENSKI SUK IN ZLATO–BAKRENA PUŠČAVA IN POZABLJENE SKRBI

Po zajtrku se boste odpravili na poseben sredin ženski suk, ki ga enostavno ne smete zamuditi. Vožnja proti peščenemu morju. Na poti postanek za ogled mezopotamskih grobnic Zukait. Prihod do sipin Vahiba. ki prav nikogar ne pustijo ravnodušnega: valovite bakreno−zlati peščeni »grički«, ki so lahko visoki tudi več kot 100 metrov, vas bodo očarali. Njihove čiste linije, ki ostro režejo v nebo, in neokrnjena tišina bosta odpihnili skrbi, sončni zahod pa bo sipine obarval v zlato barvo, zaradi katere se boste počutili kot sultan – zlato. Preden boste zaprli oči, ne pozabite pogledati v nebo – videli boste toliko zvezd kot že dolgo ne. Prenočevali boste v lično urejenem beduinskem kampu; morda vam bodo Beduini zaupali skrivnostno zgodbo ali dve … Večerja in prenočevanje.

6. dan: VADI BANI KHALID–SUR–RAS AL JINZ (zajtrk, večerja)

OD ZELENE OAZE IN ŽIVAHNEGA PRISTANIŠČA DO ZELENIH ŽELV

Pot iz puščave vas bo popeljala proti najlepši zeleni oazi v rečni dolini, imenovani Vadi Bani Khalid, kjer boste doživeli tolmune s palmami in kristalno čisto vodo, kjer se boste lahko osvežili. Ali pa boste iskali skrite tolmune med veličastnimi stenami, ki vadi obkrožajo. Potem se boste odpravili v prisrčno mesto Sur, ki je bilo včasih živahno trgovsko središče in pristanišče, ki ga obdajajo trdnjave, saj je bilo mesto zaradi svoje strateške lege ogroženo. Ohranili so edino tradicionalno ladjedelnico arabskih jadrnic, imenovanih dhow. Te jadrnice so v preteklosti plule po Perzijskem zalivu in Indijskem oceanu. Opravili se boste še do Ras Al Jinza, kjer je rezervat velikih zelenih želv in plaže, kjer se boste morda tudi okopali. Večerja in prenočevanje.

7. dan: VADI TIVI–VADI ŠAB–FINS–KOTANJA BIMA–MUSKAT (zajtrk, večerja)

TOLMUNI, PLAŽE IN VODNE KOTANJE S TURKIZNO VODO

Zjutraj se boste ustavili v vadijih Tivi in Šab. Vadi Tivi je ozek pas zelenja, kjer gojijo papaje in banane, med gorovjem pa so v obeh vadijih tudi čudoviti tolmuni, ki kar vabijo v svoje globine ... Krajši postanek bo tudi na dolgi beli plaži Fins in v Bimi, kjer je znana vodna kotanja, napolnjena s čisto turkizno sladko vodo. Domačini verjamejo, da je vodna kotanja nastala s padcem meteorita, zato tudi ime v arabščini pomeni »globok vodnjak padle zvezde«. Osvežili se boste, preden se boste odpravili do Muskata. Zvečer še gurmanska poslastica in odhod na letališče.

8. dan: MUSKAT–ISTANBUL−LJUBLJANA

NEKJE SE MORA POTOVALNA PRAVLJICA (ŽAL) KONČATI

Odhod letala iz Muskata in let proti Istanbulu in Ljubljani, kamor boste prispeli v jutranjih urah.

Cena: 1.980 €

Kaj vsebuje cena

Naša potovanja so brez cenovnih presenečenj in skritih stroškov, zato vas na potovanju čakajo le prijetna presenečenja.

1.980 € cena na osebo

40 € popusta na osebo za zgodnje prijave (do 15. 04. 2020)

Cena na osebo vključuje:

 • letalski prevoz Ljubljana-Istanbul‒Muskat‒Istanbul‒Ljubljana  v ekonomskem razredu z oddano prtljago 20 kg,
 • letališke in varnostne pristojbine, ki na dan 28. 1. 2020 znašajo 282 €, 
 • prenočevanja z zajtrki v hotelih 4* (1 noč v urejenem kampu v puščavi),
 • večerje po programu, oglede in vstopnine po programu,
 • slovensko in lokalno vodenje, organizacijo potovanja.

Cena na osebo ne vključuje:

 • navedenih doplačil,
 • storitev po posebnih naročilih,
 • napitnin.

Možna doplačila na osebo (ob prijavi):

 • enoposteljna soba: 325 €,
 • vizum 20 €,
 • ogled predstave v Kraljevi operi v Muskatu – naknadno (ko bo spored predstav objavljen).
Preberite več
Galerija