Ruska dača logo
Med oleandri in vilami Lida

Lido v barvah rožnate, oranžne in visconti sive

Beneška laguna, kot je ne bomo več videli … tako mirna, tako blizu …

Datum odhoda
Začetek potovanja
25.9.2020
Najmanjše število potnikov
Velikost skupine
12
Dolžina potovanja
Trajanje potovanja
3 dni
Datum prejemanja prijav
Prijava
Prijava do 10. 09. 2020 oz. do zasedbe prostih mest
Cena
Cena potovanja
375 € na osebo

Otok Lido so zelena pljuča Benetk; miren in eleganten, znan po filmskem festivalu, ko drugače miren otok za deset dni postane središče svetovne kinematografije, po filmski lokaciji Viscontijevega filma Smrt v Benetkah in po dolgih peščenih plažah, kamor se Benečani in obiskovalci hodijo kopat.

Malo nas pa ve, da je otok dolg 11 km, ima mesto s čudovito arhitekturo z začetka 20. stoletja, nevsiljivo fuzijo belle epoque, art nouveau in beneških vil v slogu liberty; stotine oleandrov, nekaj grandioznih elegantnih hotelov iz časov evropskega glamurja, letališče, sipine, igrišče za golf, sprehajalne in kolesarske poti, nekaj resno dobrih restavracij, kjer so se dogovorili, da bodo uporabljali skoraj izključno jedi iz lokalnih sestavin, da je na koncu otoka vasica Malamocco, ki je bila v bizantinskih časih tako pomembna kot Benetke in da ves otok nežno hrepeni po »la dolce vita«;

okoli 18. ure se mize mestnih lokalov obarvajo oranžno, urejeni domačini in obiskovalci se ob kozarčku aperitiva dogovarjajo, kam bodo šli na večerjo ali kaj bodo skuhali doma.

Program potovanja:

Prikaži celoten program

1. dan, petek, 25. september: LJUBLJANA‒BENETKE

BENETKE OD DALEČ IN LA DOLCE VITA

Ob 7.00 zjutraj se boste Iz Ljubljane (s parkirišča Ruske dače v Zg. Gameljnah) odpeljali in s postankom za prvi italijanski kapučino prispeli v beneško pristanišče Punta Sabbioni in se z vaporettom (ladjico) odpeljali na Lido (približno 20−25 minut plovbe). Plovba je ravno prav dolga, da lahko opazujete kulise in obrise beneške lagune Serenissime z ravno prave distance za lepo fotografijo in zgodbo o Benetkah, kot se jih vidi z morja, kot je to bilo mišljeno že od njenih začetkov, in sliko, ki si jo je bilo v času gneče težko ustvariti. Po pristanku se boste odpeljali na kratek ogled otoka. Začeli boste s kavo z razgledom v hotelu Excelsior, hotelu, ki so ga leta 1908 zgradili, da bi bil najrazkošnejši na svetu, leta 1932 bil prvo prizorišče Filmskega festivala, nato pa pisal nešteto zgodb njegovih znanih obiskovalcev. Krog po otoku boste zaključili pred hotelom, nekaj bo prostega časa za osvežitev, kosilo, potep … − nato pa: priporočamo obisk znamenite beneške opere La Fenice (feniks), kjer je v petek na programu Traviata (v pol-koncertni izvedbi). Tja bi se odpeljali z 'vaporettom'.  Zanimivo je, da je Traviata doživelo svojo premiero ravno v tem gledališču. Če boste ostali v Lidu, potem pa:   A kot aperol, B kot bellini, C kot Campari.  Dolce vita večeri na Lidu se začnejo z aperitivom! Najraje na terasi nenavadnega hotela Ausonia Hungaria na glavni ulici. Za večerjo predlagamo  restavracijo Andri, ali pa se bomo peš (približno 15 minut) odpravili po mirnih ulicah Lida mimo vil in vrtov in čez mostičke v eno od najboljših restavracij na otoku: ni pretenciozna, poretirano draga ali zapletena, pripravlja pa morske in beneške specialitete z ljubeznijo. Vrnili se boste v vilo in prenočili

2. dan, sobota, 26. september: LIDO

LA DOLCE FAR NIENTE

Zajtrk. Lido je otok, kamor se prideš sprostit, uživat in upočasnit in vsaj en dan mora biti namenjen ‘dolce far niente’. Plaže so čiste in lepo urejene; ukrepi distanciranja na visokem nivoju; ponudba dobra. Morda kratek sprehod po mestu, nato pa sprostitev na plaži ob  legendarnem hotelu Grand Hotel Des Bains z leta 1900, ki je bil priljubljen med filmskimi divami  v času filmskega festivala, predvsem pa kot lokacija Viscontijevega filma Smrt v Benetkah, saj je bil Thomas Mann (avtor knjige) gost hotela in  eden od literatov, ki so se zaljubili v Lido; torej vzemite s seboj knjigo in preživite kakšno uro ali dve na znameniti plaži, na ležalniku pod sončnikom ali pa v cabani’.Dolce far niente se da hitro naučiti. Dan lahko izkoristite tudi za (lahek, sproščen) kolesarski izlet  po otoku do vasice Malamocco, kjer  je življenje kot v kakšnem starem italijanskem filmu; ragazzi ob kavi in kozarcu vina glasno razpravljajo o pomembnih stvareh, ragazze pa ali v predpasnikih ali v oblekah že ob 12.05 začnejo piti aperol. Vredne ogleda so nenavadne sipine na koncu otoka. Nato pa boste morda odkolesarili po drugi strani nazaj v mesto.  Čas kosila boste preživeli na − letališču. Letališče Giovanni Nicelli, zgrajeno leta 1935 na severnem delu otoka ima popolnoma ohranjeno arhitekturo Art Deco in nekaj res zanimivih zgodb, leta 2014 je bilo uvrščeno na spisek najlepših letališč na svetu in ima znano restavracijo z razgledom. Morda popoldan skočite na vaporeto do Benetk (15 minut) ali pa obiščete otok Burano, mirna in spregledana vasica v laguni z veliko šarma in restavracij in zelo malo turistov. Sončni zahod boste spet dočakali po vzorcu ABC in nato na večerjo v lokalno restavracijo ANDRI (ali pa ta dan gremo v Favorita, najboljšo na otoku, če se gre prejšnji dan v opero). Prenočevali pa boste seveda v vili.

3. dan, nedelja, 27. september: LIDO−BENETKE−LJUBLJANA

BENETKE, KOT SO BILE NEKOČ

Zajtrk. Počasno jutro v Lidu, nato pa na izlet v Benetke brez množic turistov, v galerijo Peggy Gugenheim ter na kosilo, kamor radi zahajajo domačinI: Al Million ali  Rosticceria Gislon. Tako Benetk ne boste več doživeli. Popoldan se boste odpravili domov. Prihod v Ljubljano oziroma v Zg. Gameljne v večernih urah.

Cena: 375 €

Kaj vsebuje cena

Cena na osebo vključuje: avtobusni prevoz Ljubljana–Benetke in Benetke−Ljubljana, nastanitev v dvoposteljnih sobah v prenovljeni vili v slogu Liberty iz 30 let 20. stoletja v mirni elegantni rezidenčni četrti z zajtrkoma, odlično slovensko vodenje, organizacijo potovanja in DDV.

Doplačila na osebo: (ob prijavi): enoposteljna soba za 2 noči 100 €; (na poti): vožnje z vaporetti: 30−40 evrov, vstopnine: muzej Peggy Guggenheim: 15 € (oz. glede na vstopnino v želeni muzej), 1 večerja pribl. 45 €.  

Preberite več
Galerija