Ruska dača logo
Namibija

Namibija

Windhoek−puščava Kalahari−puščava Namib−Swakopmund−Obala skeletov Damaraland−narodni park Etosha−Okonjima−Windhoek

Pravljično potovanje vas bo popeljalo v Namibijo − južnoafriško deželo ob Atlantiku, ki na severu meji na Angolo in Zambijo, na vzhodu na Bocvano in na jugu na Republiko Južno Afriko.

Datum odhoda
Začetek potovanja
26.12.2020
Najmanjše število potnikov
Velikost skupine
10
Dolžina potovanja
Trajanje potovanja
14 dni
Datum prejemanja prijav
Prijava
Prijava do 20. 10. 2020 oz. do zasedbe prostih mest
Potovanje zahteva vizo
Viza
namibijski
Cena
Cena potovanja
4.775 € na osebo (pri udeležbi najmanj 10 oseb). Pri udeležbi najmanj 12 oseb se cena zniža za 210 € na osebo.

Pravljično potovanje vas bo popeljalo v Namibijo − južnoafriško deželo ob Atlantiku, ki na severu meji na Angolo in Zambijo, na vzhodu na Bocvano in na jugu na Republiko Južno Afriko. Neodvisna je šele od leta 1990, ima pa vsega samo približno 2 milijona prebivalcev, ki živijo na površini 825.615 km². Velja za drugo najbolj redko naseljeno državo na svetu. Več tisoč let so sušno deželo naseljevala lovsko-nabiralniška ljudstva Sanov in Damarov, dokler se s severa v 16. stoletju. niso priselili živinorejski Hereri. Z vzhoda so potem prišli še poljedelci in živinorejci Ovambi in Okavangi, ki so stare Sane potisnili v sušni Namib in Kalahari. Portugalci so deželo odkrili v 15. st., a je niso kolonizirali. V 17. stoletju. so se pojavili trgovci z živino in s slonovino, v 19. st. pa misijonarji. Evropski trgovci in naseljenci so prišli predvsem iz Nemčije in Švedske, Buri iz Južne Afrike pa ob koncu 19. stoletja in v začetku 20. stoletja. Deželi je vladala Južna Afrika vse do osamosvojitve. Puščava Namib, v jeziku domačinov praznina, nudi veličastne sipine, ki glede na pot sonca čudovito spreminjajo svoje barve, nepozabne sončne vzhode in zahode. Kalahari ni le puščava, ampak je, ker je padavin dovolj, tudi zeleni dom več kot 5000 rastlinam. Narodni park Etosha pa je dom več kot 300 vrstam ptic, slonom, žirafam, zebram, levom, leopardom, gepardom, preštevilnim impalam in drugim vrstam afriških živali.

Program potovanja:

Prikaži celoten program

1.dan, sobota, 26. 12. 2020: LJUBLJANA−FRANKFURT−WINDHOEK

POTOVALNA PRAVLJICA SE ZAČENJA

Ob pribl. 9.00 zjutraj zbirališče potnikov na ljubljanskem letališču in ob 11.05 odhod letala Lufthanse proti Farnkfurtu in naprej proti Windhoeku.

2.dan, nedelja, 27. 12. 2020: WINDHOEK (večerja)

SODOBNA AFRIŠKA PRESTOLNICA SE PREDSTAVI

Ob 07.30 pristanek v Windhoeku in prevoz do mesta. Prevoz do hotela in prosto za počitek. Popoldne ogled namibijske prestolnice, ki je predvsem v arhitekturi pomešana z nemško kolonialno kulturo. Ima tako tipično afriško kot tudi moderno arhitekturo, po mestnih ulicah pa spoznamo mešanost prebivalcev; od Herero, Name, Owambe ljudstev do Evropejcev. Zapeljali se boste do parlamenta, trdnjave Alta Feste, mestne četrti Soweto in se sprehodili po Pall St. Mallu, kjer najdete tudi gibeonske meteorite. Večerja v prijetni lokalni restavraciji. Prenočevanje.

3. dan, ponedeljek, 28. 12. 2020: WINDHOEK−KALAHARI (350 km) (zajtrk, večerja)

PROTI KALAHARIJU IN ZGODBE O REHOBOTH BASTERJIH

Po zajtrku vožnja proti jugu skozi Rehoboth, Kalkrand in Stampried do polpuščave Kalahari in do lodga, kjer se boste nastanili. Večerja. Prvo prenočevanje v puščavi.

4. dan, torek, 29. 12. 2020: KALAHARI−MALTAHOEHE−PUŠČAVA NAMIB (zajtrk, večerja)

JUTRO Z BUŠMANI, NATO PA OD POLPUŠČAVE KALAHARI DO PUŠČAVE NAMIB

Zgodnji zajtrk in jutranji sprehod z Bušmani (pravzaprav se imenujejo San) po sipinah Kalaharija. To srečanje s pripadniki ljudstva San vam bo odprlo oči, kaj zares pomeni živeti z naravo, kako malo o njej vemo mi, kako iznajdljivo in ljubeče in duhovito je to ljudstvo, lahko se boste z njimi pogovorili, kupili njihove izdelke, izvedeli več o načinu lova, prehrani, tradicionalnih zdravilih.  Po tej izkušnji se boste peljali proti puščavi Namib; na poti pa se boste ustavili v mestecu Maltahoehe, ki je nekoč slovelo po vzreji prav posebnih ovc karakul; slišali in videli boste, kako je mogoče (dobro) preživeti sredi neprijazne pokrajine. Vas zanima, ali v Namibiji kdaj sneži? Tudi to boste izvedeli v Malthaoehe in to v pravi nemški pivnici. Nenavadna pokrajina in prašne ceste vas bodo nato pripeljale do narodnega parke Namib-Naukluft in do lodža, kjer se boste lahko sprostili ob bazenu, šli na sprehod, počivali, oprezali za oriksi, puščavskimi antilopami in zvečer ob jasnem nebu po večerji opazovali zvezde in iskali Južni križ. Večerja in prenočevanje.

5. dan, sreda, 30. 12. 2020: PUŠČAVA NAMIB (zajtrk, kosilo, večerja)

MED SIPINAMI NAJSTAREJŠE PUŠČAVE NA SVETU IN NEŠTETIMI ODTENKI ORANŽNE

Zgodaj zjutraj se boste odpravili v najstarejšo puščavo na svetu, Namib, na poti ujeli sončni vzhod, se povzpeli na eno od sipin, morda na najbolj znano Dune 45 in si privoščili razgled na morje sipin in barv. Pot boste nadaljevali v Soussuvlei, se nekaj kilometrov peljali s terenskimi vozili in nato še sprehodili  do Deadvlei – »mrtvega močvirja« z okamenelimi drevesi, obdanega s sipinami, kjer bo vaš fotoaparat zagotovo delal nadure. Nikjer na svetu ni višjih peščenih sipin; v neštetih odtenkih oranžne in rumene se dvigajo do 300 m visoko. Kosilo. Ob povratku se boste ustavili še pri kanjonu Sesriem (»šest jermenov«), ki ima nekaj tednov na leto vodo, preostanek leta pa je primeren za ravno prav pustolovski sprehod. Zvečer seveda ne boste pozabili proslaviti še enega lepega sončnega zahoda. Večerja in prenočevanje.

6. dan, četrtek, 31. 12. 2020: PUŠČAVA NAMIB−SWAKOPMUND (zajtrk, večerja)

OD PUŠČAVE ČEZ RAKOV POVRATNIK DO ATLANTSKEGA OCEANA

Ta dan boste na poti v Svakopmund, drugo največje namibijsko mesto. Atlantik kliče! Po prašni afriški cesti boste prečkali kanjon Kuiseb in slišali zgodbo o dveh mladih znanstvenikih, ki sta se med vojno skrivala in preživela v divjini ter prečkali rakov povratnik ter to obeležili, kot je treba.  V obmorskem letovišču Swakopmund, koščku Nemčije na robu puščave, se boste naužili svežega atlantskega zraka in se s štirikolesniki za kakšno uro vozili po puščavi. Šele tako vidiš, kako nenavadno je, ko puščava sega prav do morja. Presenetila vas bo nemška arhitektura in hrana ter kako lepo nekateri ljudje tukaj govorijo nemško, saj je bila Namibija nemška kolonija in veliko podjetij v mestu s svojo natančnostjo in smislom za red še vedno vodijo Nemci. Zvečer se boste odpravili v  eno od znanih restavracij, ki jih imajo radi tudi domačini; posebej dobra je morska hrana in dobre stare nemške jedi. Dve noči boste preživeli v Swakopu.

7. dan, petek, 1. 1. 2021: SWAKOPMUND−WALVIS BAY−SWAKOPMUND (zajtrk, kosilo)

DAN Z DELFINI, TJULNI, PELIKANI, MORDA CELO KITI; OD KOD PA OSTRIGE?

Po zajtrku se boste odpeljali v pristaniško mesto Walvis Bay (morda na poti samo pokukate, kje sta nekaj časa preživela Brad in Angelina, ko sta čakala svojega prvega otroka, rojenega v Swakopmundu)  in preživeli dopoldne na plovbi po zalivu, obdani s tjulnji pelikani, medtem, ko vas po posadka razvajala s kakšnim plemenitim prigrizkom in pijačo. Ste vedeli, da veljajo namibijske ostrige za ene najboljših na svetu? Kosilo. Popoldne bo prosto, izkoristili ga boste za potep po mestu, počitek, tek na plaži,  sandboarding ali partijo golfa ali pa  se boste odločili za imeniten 2,5 urni panoramski let nad puščavo Namib in obalo skeletov (Skeleton Coast). (Popoldanske aktivnosti boste plačali na licu mesta).  Prenočevanje.

8. dan, sobota, 2. 1.: SWAKOPMUND−OBALA SKELETOV−DAMARALAND−TWYFELFONTEIN (zajtrk, kosilo, večerja)

OB OBALI SKELETOV – ČEZ LUNINO POVRŠINO – DO BUŠMANSKIH POSLIKAV

Zjutraj se boste kakšno  uro peljali ob obali skeletov in med foto postankom ugotovili, da pride ime te obale od skeletov nasedlih ladij, ki so v difuzni svetlobi in megli zaradi vroče puščave in hladnega morja za vedno končale ob namibijski obali. Nato boste zapustili hladno obalo, cesta se bo vzpenjala in  postopoma se bo spet ogrelo. Značilnosti na poti: območje velbičevke, prav posebne puščavske rastline, ki se pravzaprav imenuje po botaniku slovenskega rodu, Velbiču, lunina pokrajina, pogled na najvišjo goro Kopspitze, dobra priložnost za nakup od iskalcev mineralov, saj se v Namibiji nahaja  ogromno dragih, poldragih kamnov in mineralov. Kosilo. Po postanku v mestecu UIs, kjer so nekdaj kopali kositer, si boste ogledali še nekaj tisoč let stare bušmanske poslikave na skalah pod zaščito UNESCA.  Nato boste dve noči  prespali v prijetnem lodžu nekje v divjem Damaralandu, da se nekoliko sprostite, morda se pridružite aktivnostim, ki jih organizira lodž.. Ali ste vedeli, da v Damaralandu živijo puščavski sloni, prilagojeni življenju ki jih na kakšnem posebnem safariju lahko opazujemo?  Večerja in prenočevanje.

9. dan, nedelja, 3. 1. 2020: TWYFELFONTEIN−MOWANI (zajtrk, kosilo, večerja)

NAŠ AFRIŠKI DAN V DAMARALANDU

Privoščili si boste bolj sproščen dan. Morda se boste pridružili safariju na puščavske slone ali vodenemu sprehodu po pokrajini, se sprostili ob bazenu in koktajlu, kosilo. Zvečer boste s koktajlom pozdravili sončni zahod in prisluhnili kakšni zgodbi. Večerja in prenočevanje.

10. dan, ponedeljek, 4. 1.: MOWANI−VAS LJUDSTVA HIMBE−NARODNI PARK ETOSHA (zajtrk, večerja)

OBISK V VASI HIMB IN V ETOŠO, KRALJESTVO ŽIVALI

Zjutraj se boste po prašnih cestah odpeljali do vasi, kjer prebivajo pripadniki plemena Himbe:  Morda so najbolj fotogenično ljudstvo v Namibiji, a njihova zgodba je zelo drugačna; spoznali boste njihovo kulturo in skrivnosti o lepoti, način življenja in filozofijo, pokazali nam bodo svoje domove in prodali svoje izdelke. Dobri trgovci so in lepi ljudje. Po obisku, ki vam bo dal veliko misliti, se boste peljali do narodnega parke Etoša, velikega kot Slovenija: največjega zatočišča za divje živali v Namibiji. Če bo čas dopuščal (vrata Etoše se ob določenem času zaprejo), boste že ta dan šli na safari in oprezali za živalmi. Prenočevali boste v ali tik ob narodnem parku. Ko zvečer po večerji posediš ob pijači in klepetu v lodžu, lahko slišiš zvoke živali in slutiš, da si najbliže pravi divjini, kot si kadarkoli bil. Večerja in prenočevanje.

11. dan, torek, 5. 1. 2020: ETOSHA (zajtrk, večerja)

V KRALJESTVU ŽIVALI

Zgodaj zjutraj se boste odpravili na safari s terenskimi vozili in rangerji.  114 različnih vrst sesalcev živi v parku, velikem kot Slovenija, 340 vrst ptic, 110 vrst plazilcev, 16 dvoživk in, ko se veliko slano jezero napolni z vodo, tudi do 49 vrst rib. Vsi, ki razumete, da pravi safari ne pomeni, da gledaš program o živalih na televiziji, da se lahko kakšno uro ali dve voziš in uživaš le v občudovanju narave, da so lepe in zanimive vse živali, ne le največje (še posebej, če ti ranger ali vodnik pove zgodbe o njih), boste ta dan med zebrami, gnuji, žirafami, surikatami in v lovu na leve, geparde in njihove sorodnike, zelo uživali. Na jugu Afrike se držijo pravila, da so narodni safari parki namenjeni živalim in šele nato ljudem, v nadsaharski  Afriki pa bolj izkušnji za ljudi. Dve tretjini parka je za človeka nedostopnih; namenjeni so naravnemu habitatu živalim. Kateri od parkov so bolj avtentični? Nepozaben dan v divjini bo to in če  želite,  se lahko odpravite tudi na popoldanski safari. (doplačilo) ali pa se sprostite v lodžu. Večerja in prenočevanje.

12. dan, sreda, 6. 1. 2020: ETOSHA−OUTJO−OKONJIMA (zajtrk, večerja)

OBISK PRI GEPARDIH

Iz Etoše se boste odpeljali skozi podeželsko mestece Outjo (mmm, jabolčne pite v lokalni slaščičarni) in mimo velikih kmetij (Namibija je velik pridelovalec mesa, vina) odpeljali v Okonjimo, zavetišče za geparde. Ni naključje, niti turistična znamenitost, gepardi namreč za živinorejce v tem delu dežele predstavljajo nevarnost in leta dolgo so geparde, ki so prežali za kravami in ovcami, neusmiljeno streljali, a brez uspeha, saj se jih je pojavljajo vedno več. V Okonjimi so nato ustanovili prvi center za raziskovanje  vedenja gepardov in sedaj skupaj s kmeti poskrbijo za humano premestitev gepardov v narodne parke in divjino ter učinkovito zaščito kmetij. Dobra zgodba. Ogledali si boste, kaj delajo, in se bliže spoznali s temi lepimi živalmi ter na posestvu tudi prespali. To boš vaš zadnji večer v divjini.

13. dan, četrtek, 7. 1. 2020: OKONJIMA−WINDHOEK (zajtrk, večerja)

NAZAJ V CIVILIZACIJO

Po zajtrku  se boste odpravili proti Windhoeku, s postankom v Okahandji, mestu, znanem po lesenih izdelkih in biltongu, afriškem »pršutu«. Zvečer boste ob »zadnji večerji« izmenjali kakšno zgodbo in fotografijo in nazdravili svoji afriški pustolovščini. Večerja in prenočevnaje.

14. dan, petek, 8. 1.: WINDHOEK−FRANKFURT−LJUBLJANA

IZ AFRIKE VISOKO NAD OBLAKE

Po zgodnjem zajtrku prevoz na letališče in ob 9.30 odhod letala Lufthanse proti Frankfurtu in naprej do Ljubljane. Prihod na ljubljansko letališče ob 21.45.

Cena: 4.775 € €

Kaj vsebuje cena

Naša potovanja so brez cenovnih presenečenj in skritih stroškov, zato vas na potovanju čakajo le prijetna presenečenja.

CENA na osebo: 4.775 € (pri udeležbi najmanj 10 oseb). Pri udeležbi najmanj 12 oseb se cena zniža za 210 € na osebo.

Cena na osebo vključuje:

  • letalski prevoz Ljubljana‒Frankfurt‒Windhoek‒Frankfurt−Ljubljana  v ekonomskem razredu z ročno prtljago 8 kg in oddano prtljago 23 kg,

  • letališke in varnostne pristojbine, ki na dan 10. 6. 2020 znašajo 106 €,

  • 13 prenočevanj z zajtrki in večerjami oziroma kosili,

  • oglede po programu,

  • odlično slovensko vodenje in organizacijo potovanja.

Cena ne vključuje:

  • navedenih doplačil,
  • storitev po posebnih naročilih, napitnin lokalnim vodnikom in voznikom,
  • vstopnega vizuma,
  • dodatnih ogledov in izletov.

Možna doplačila na osebo (ob prijavi):

  • enoposteljna soba: na vprašanje, namibijski vizum s posredovanjem: 135 €; (na poti): napitnine lokalnim vodnikom in voznikom pribl. 75 €.

Preberite več
Galerija