Ruska dača logo
TOSCANA-in-pogled-na-pokrajino

Toskana

Greve in Chianti−Siena−Panzano−Firence−Lucca−San Gimignano

Od bogate zgodovine do pomladne narave in vrhunske kulinarike v čudoviti toskanski vili iz 17. stoletja. Lokalno. Raznoliko. Aktivno. Osebno.

Datum odhoda
Začetek potovanja
25.4.2020
Najmanjše število potnikov
Velikost skupine
15
Dolžina potovanja
Trajanje potovanja
8 dni
Datum prejemanja prijav
Prijava
Prijava do 14. 02. 2020 oz. do zasedbe prostih mest
Cena
Cena potovanja
1.625 € na osebo
35 € popusta na osebo za zgodnje prijave

Nedvomno ste Toskano že večkrat obiskali sami, raziskovali Firence, Sieno, San Gimignano, se potepali med idiličnimi griči Chiantija in uživali v odlični hrani in vinu. Pa ste kdaj bivali v čudoviti toskanski vili iz 17. stoletja, ki je obnovljena tako, da ohranja šarm stoletij in ga dopolnjuje z vsem modernim udobjem? Ste ob veličastnem kaminu v dnevnem prostoru ob kozarčku vina poslušali navodila za pripravo tradicionalnih toskanskih jedi, nato pa te sami skuhali? Imate v svojem foto albumu sliko, na kateri sedite ob zasebnem bazenu in uživate ob sladici, ki ste se jo naučili narediti? Lahko prijateljem poveste, katere so tipične toskanske slaščice in jim svetujete, kje jih kupiti? Kolikokrat ste okusili degustacijski meni, ki ga je vrhunski chef namesto z vinsko spremljavo pospremil z ginom? Veste, kdo je najslavnejši mesar na svetu in kje delajo čokolado, ki je tako odlična, da človeški jezik tega ne zmore več zaznati?

Če je večina vaših odgovorov na zgornja vprašanja negativnih, potem bo odgovor na vprašanje, ali prvomajski dopust preživeti z Rusko dačo, pozitiven.

Da boste na potovanju res spoznali najzanimivejše in najokusnejše plati toskanske gastronomije, je kulinarični del programa z Rusko dačo pripravil dr. Matevž Kmet; ljubiteljski kuhar, ki kuha z ljubeznijo in strastjo. Je tudi avtor dveh mednarodno nagrajenih kuharskih knjig ljubljanske restavracije CUBO. Z njim boste kuhali v dobro opremljeni kuhinji v »svoji« vili, obiskali njegove najljubše kulinarične toskanske lokacije, kramljali s proizvajalci vrhunskih živil in odkrivali skrivnosti, ki so jih Matevžu zaupali njegovi italijanski kulinarični kolegi.

Drugi vodnik potovanja, dr. Aleš Musar, vrhunski vodnik z več kot 25-letnimi izkušnjami, bo poskrbel, da boste o toskanski zgodovini in krajih izvedeli marsikaj, česar ne ve niti večina tistih, ki tam živijo.

Program potovanja:

Prikaži celoten program

1. dan: sobota, 25. april: LJUBLJANA−PALMANOVA−GREVE IN CHIANTI (večerja)

TOSKANI NAPROTI; RDEČI RAK V PALMANOVI

Ob 10.00 odhod avtobusa iz Ljubljane. Najprej se boste ustavili v Palmanovi, ki jo Slovenci najbolj poznamo po nakupovalnih središčih. Ali ste se po nakupih že ustavili v starem mestnem središču Palmanove? V 16. stoletju je bila Palmanova močno utrjeno mesto. Vkopana je bila za deset metrov in obdana z nasipi, da je zavojevalci ne bi odkrili. In res - tudi Napoleonova vojska je šla mimo Palmanove. Kavo boste v Palmanovi lahko spili v bistroju, ki ga je kulinarični vodič Gambero Rosso, italijanska inačica Michelinovega vodnika, že dvakrat izbral za najboljši bar v Italiji. Za doplačilo (naročilo ob prijavi na izlet) boste tam lahko pojedli tudi lahko kosilo; degustacijski meni, ki ga bo iz svojih uspešnic pripravil lastnik in glavni kuhar Nereo. Po postanku boste nadaljevali pot do toskanskih gričev in tja prispeli pozno popoldan. Nastanili se boste v slikoviti vili iz 17. stoletja in prvomajske počitnice se bodo pričele. Čeprav bomo večino jedi za prvo večerjo pripravili že v Ljubljani, boste o njih izvedeli mnogo zanimivosti in dobili recepte, da se jih boste lahko lotili sami, ko se vrnete domov. Večerni kuharski tečaj bo kratek, a dovolj dolg, da si boste sami pripravili značilno toskansko sladico.

2. dan: nedelja, 26. april: GREVE−SIENA−GREVE (zajtrk, kosilo, večerja)

KAKO KUHA JEZDEC, VEČKRATNI ZMAGOVALEC PALIA

Po zajtrku v vili se boste odpeljali do Siene, ki ni znana le po konjskih dirkah palio, ampak tudi po odlični kulinariki in veličastni umetnosti, zato je mestece na griču pod zaščito UNESCA. Stolnica, krstilnica in trg Piazza del Campo so le najbolj znani biseri tega starega, že za časa Etruščanov poseljenega toskanskega bisera. Obiskali boste tradicionalne slaščičarne, ki pečejo piškote, značilne za Sieno, poskusili panforte, morda tudi kupili začimbe, da ga boste lahko spekli doma. Kosili boste v domači gostilni, kjer kuha že tretja generacija. Lastnik, eden od najslavnejših jezdecev v Sieni in večkratni zmagovalec palia, je s svojim sinom obudil tudi skrivnostni in dolgo časa pozabljeni recept za liker, ki so ga kuhali sienski menihi v srednjem veku, imel pa naj bi čudežne zdravilne lastnosti. Slavni eliksir Sv. Katarine bo zaključil naše prvo toskansko kosilo in vrnili se boste v vilo. Večerjo boste skuhali sami. Matevžu se boste v kuhinji lahko pridružili in mu pomagali pripraviti jušno osnovo in z njo skuhati več rižot. Kuhanje boste seveda lahko le opazovali ali tudi uživali v okusnih rezultatih. Ta večer boste za naslednji dan pripravili tudi čokoladno sladico, ki jo, delno po Matevževi krivdi, restavracije v Sloveniji napačno poimenujejo.

3. dan: ponedeljek, 27. april: GREVE−PANZANO−GREVE (zajtrk, kosilo, večerja)

ZAKAJ NAJBOLJ ZNANE TESTENINE NISO NAJBOLJŠE; KAKO KUHA NAJSLAVNEJŠI MESAR NA SVETU?

Po zajtrku v vili boste kulinarični dan začeli z obiskom manufakture za izdelavo testenin. Videli boste, kako testenine izdelujejo na tradicionalen način. Poučili se boste o razliki med pšenicami, iz katerih delajo testenine in spoznali, kje morda tiči vzrok za širok razmah alergij in občutljivosti na gluten v zadnjih letih. Kosili boste v raju za mesojedce, mesnici in restavraciji slavnega Daria Cecchinija, ki ga je svet spoznal, ko je ob izbruhu bolezni norih krav uprizoril pogreb za zadnji florentinski zrezek. Še slavnejši je Dario postal po epizodi v Netflixovi seriji Chef's Table. Ne skrbite, ob osemhodnem mesnem meniju znajo pri Dariu kuhati tudi za vegetarijance, le povedati jim je treba vnaprej. Po kosilu se boste sprehodili po majhnem, a ljubkem Panzanu in morda obiskali zanimivo vinoteko na koncu vasi. Odpočili si boste v vili, za večerjo pa pripravili le sladico ali dve in ju pospremili z doma narejenim sladoledom.

4. dan: torek, 28. april: GREVE−FIRENCE−GREVE (zajtrk, večerja)

KOLIKO ŽELODCEV IMAJO KRAVE IN KATEREGA IMAJO V FIRENCAH NAJRAJE ŽE OD RENESANSE?

Po zajtrku v vili se boste odpeljali do Firenc. Firence so mesto, kjer se je začela italijanska renesansa in kjer so ustvarjali Dante, Michelangelo in drugi vrhunski mojstri umetnosti in literature. Stolnica z imenitno veliko kupolo, krstilnica, Giottov marmorni zvonik, Dantejeva rojstna hiša, stari most z zlatarnami in trg Signoria, srce firenškega javnega življenja v časih razcveta mesta, so le najbolj znane znamenitosti. Imeli boste dovolj časa, da se boste lahko sproščeno sprehodili po znameniti galeriji Uffizi. Ta hrani najimenitnejšo zbirko italijanskega slikarstva na svetu, saj so v njej že Medičejci poleg del Michelangela in drugih domačih mojstrov hranili tudi dela tujih slikarskih šol, zbirko antičnega kiparstva, miniatur in renesančnega kiparstva. Ker si bo poleg vas galerijo želelo ogledati še na stotine drugih turistov, vam priporočamo, da vstopnice rezervirate vnaprej in se tako izognete dolgim čakalnim vrstam. To bomo za vas z veseljem storili tudi mi (izberite možnost z doplačilom ob prijavi na potovanje). Druge znamenitosti Firenc vam bo razkazal Aleš, Matevž pa vam bo zaupal, kateri okus sladoleda je značilen za Firence in kje najti najboljšega. Cel svet pozna florentinske zrezke in Matevž vam bo povedal, kje najti res dobrega – če ste pripravljeni za sedež ob skupinskih mizah čakati v vrsti in če le niste nogometni navijač Juventusa. Na poti v vilo se boste ustavili na večerji. Pica sicer ni tipična toskanska jed, a se ji v piceriji, ki jo boste obiskali, posvečajo s tako strastjo, da bi jih neapeljski picopeki z veseljem sprejeli medse. Naučili se boste, kako doma na hitro pripraviti testo za pico, potem pa v degustacijskem meniju, sestavljenem iz različnih izvedenk pice, okusili, zakaj je dolgotrajno vzhajanje testa tako pomembno za njegovo okusnost.

5. dan: sreda, 29. april: GREVE−LUCCA−GREVE (zajtrk, kosilo, večerja)

JE ČOKOLADA LAHKO PREDOBRA?

Ste Lucco, mestece z odlično ohranjenim renesančnim obzidjem, že kdaj obiskali? Do leta 1860 je bila Lucca kar samostojna državica na plodni ravnini Toskane. Ta dan se bo prijetno sprehoditi po ozkih uličicah, popiti kavo na glavnem trgu in ob njej poskusiti buccellato, kolač, tipičen za Lucco. Kosili boste v majhni gostilni, ki je del norcinerije. Tako v Toskani imenujejo mesarije, ki so specializirane za izdelke iz svinjine. Odločitev o tem, ali je v gostilni boljša hrana ali idiličen razgled s terase na toskanske griče, bo zelo težka. Na poti domov boste obiskali še butično tovarno čokolade, ki je med drugim znana tudi po tem, da je njihova najprestižnejša vrsta čokolade najdražja na svetu in tako fina, da tega človeški jezik sploh ne more več zaznati. Ta čokolada bo del vodene degustacije čokolad, na kateri se boste naučili, kako je treba dobri čokoladi najprej prisluhniti in se prepričali, da se bela čokolada lahko kosa s črno. Večerno kuhanje v vili se bo navezalo na kulinarične obiske preteklih dni. Odkrili boste skrivni recept za pripravo toskanskega masla, primerjali industrijske in butične testenine, se naučili, da enostavno ni vedno enostavno, a je na koncu lahko vseeno enostavno, ter pripravili dve sladici, v katerih bo kraljevala kraljevska čokolada.

6. dan: četrtek, 30. april: GREVE−SAN GIMIGNANO−GREVE (zajtrk, kosilo, večerja)

PO POTEH BUDA SPENCERJA IN TERRENCA HILLA

Ogledali si boste utrjeno obzidano srednjeveško mestece San Gimignano, ki je s svojimi značilnimi »stolpnimi hišami« ena najpriljubljenejših turističnih destinacij v Toskani. Mestece je znano tudi po žafranu, vinu vernaccia, mesninah iz mesa divjih prašičev in tartufih. Ali je sladoled, ki ga prodajajo na glavnem trgu, res najboljši na svetu, boste morali presoditi sami. Ob znamenitem čokoladnem sladoledu vsekakor poskusite še tistega z okusom lokalnega vina in sladoled, posvečen svetnici Fini. V Toskani izdelujejo tudi gin in kosilo v restavraciji, ki je del velikega vinskega posestva, bo dokazalo, da se da ob hrani ponuditi ne le vinsko, ampak tudi ginsko spremljavo. Vinom se boste posvetili po kosilu, ko boste obiskali vinarno, ki jo je ustanovil producent popularnih špageti vesternov iz 70. let prejšnjega stoletja, v katerih sta nastopala igralca Bud Spencer in Terrence Hill. Ker boste verjetno že pogrešali slan kruh (Toskana je znana po tem, da pečejo le neslan kruh), bomo zvečer spekli ciabatte in jih pojedli ob lahki večerji.

7. dan: petek, 1. maj: GREVE (zajtrk, kosilo, večerja)

DAN (NE)DELA

Da se boste izognili gneči na toskanskih cestah in turističnih destinacijah (prvi maj je praznik in dela prost dan tudi v Italiji), boste ta dan ostali v vili. Dopoldan boste lahko prebili na sprehodu po okoliških travnikih, s knjigo ob bazenu ali pa boste z Matevžem skuhali praznično kosilo. Tudi popoldan bo namenjen počitku in pripravi na neobičajno vinsko degustacijo ob večerji v bližnjem Greveju (doplačilo ob prijavi na potovanje).

8. sobota, 2. maj: GREVE−PADOVA−LJUBLJANA (zajtrk)

ALI SV. ANTON POMAGA ULIČNEMU KIOSKU S HRANO, DA PREMAGUJE DRAGE RESTAVRACIJE

Zajtrk v vili bo vaš zadnji obrok v Toskani. Na poti domov se boste ustavili v Padovi, enem najstarejših italijanskih mest. Ogledali si boste baziliko Antona Padovanskega iz 14. stoletja z Donatellovim Velikim oltarjem, freskami in kapelo z relikvijami Antona Padovanskega, ki je zavetnik vsaj 42 krajev, držav in poklicev. Na drugem koncu mesta, ob Eremitski cerkvi z restavriranimi fragmenti fresk Andree Mantegne, si boste ogledali veličastno Capella degli Scrovegni s ciklom edinstvenih Giottovih fresk. Pozno kosilo in hkrati zgodnjo večerjo boste lahko imeli ob stojnici v središču mesta (doplačilo ob stojnici), ki prodaja izvrstne kuhane hobotnice, pa tudi vrsto drugih jedi; tako okusnih, da boste hoteli poskusiti vse. Prijetno utrujeni in siti boste sedli v avtobus in se na vožnji do doma spominjali lepih stvari, ki ste jih videli, doživeli in okusili v preteklem tednu.

Cena: 1.625 €

Kaj vsebuje cena

Naša potovanja so brez cenovnih presenečenj in skritih stroškov, zato vas na potovanju čakajo le prijetna presenečenja.

1.625 € cena na osebo

35 € popusta na osebo za zgodnje prijave (do 14.02.2020)

Cena na osebo vključuje:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • nastanitev v dvoposteljnih sobah v toskanski vili,
 • obroke, kot so navedeni v programu, navedene oglede in pokušnje,
 • vodenje in organizacijo potovanja,
 • DDV

Cena ne vključuje:

 • storitev po posebnih naročilih
 • napitnin

Možna doplačila na osebo (ob prijavi):

 • enoposteljna soba na vprašanje,
 • kosilo v Palmanovi 25. 4. 33 €,
 • vstopnina v galerijo Uffizi v Firencah 28. 4. 34 €,
 • večerja s pokušnjo več vin v Enoteci Falorni 1. 5. 50 €

Možna doplačila na osebo (na poti):

 • vstopnine v Padovi 2. 5. približno 20 €.
Preberite več
Galerija