Ruska dača logo
VIPAVA-Vipavska dolina vab

Vipavska dolina vabi

Zdaj je čas za odkrivanje še neznanih lepot in doživetij v Sloveniji. Z Rusko dačo Potovanji vrhunski vikend paketi z odličnim vodenjem, izjemno pokrajinsko kulinariko, spoznavanjem kulturne dediščine, rekreacijo in še veliko več.

Datum odhoda
Začetek potovanja
31.7.2020
Najmanjše število potnikov
Velikost skupine
8
Dolžina potovanja
Trajanje potovanja
3 dni
Datum prejemanja prijav
Prijava
Prijava do 06. 07. 2020 oz. do zasedbe prostih mest
Cena
Cena potovanja
580 € na osebo
200 € turistični bon in 380 € doplačila

Vipavska dolina leži na prehodu iz osrednje Slovenije v Furlansko nižino, nad njo pa se dvigajo Nanos, Hrušica in rob Trnovskega gozda. Od Krasa na jugu dolino ločijo Vipavski griči, na zahodu pa se dolina končuje z Goriško ravnjo. Po sredini pribl. 40 km dolge doline se vije reka Vipava, ki se nato izlije v Sočo. Že kar stereotip je vipavska burja, v dolini pa zapiha tudi mornik. Vipavske češnje, breskve, marelice, kakiji, ne nazadnje odlično grozdje so le najbolj izbrani in znani sadeži te plodne doline. Po dolini so potovala in se naseljevala različna ljudstva; od Rimljanov do Hunov, Vzhodnih Gotov, Langobardov, Slovanov, gospodovali pa so dolini tako Oglejski patriarhi kot Goriški škofje, Benečani, Habsburžani in Italijani.

Program potovanja:

Prikaži celoten program

1. dan, petek, 31. julij: LJUBLJANA−NOVA GORICA−SOLKAN−VIPAVSKI KRIŽ−VIPAVA−VRHOPLJE

DAN ZA BOGATO ZGODOVINO IN KULTURNO DEDIŠČINO VIPAVSKE DOLINE

Ob 8.00 zjutraj zbirališče potnikov na Ruski dači v Zg. Gameljnah, jutranja kavica in odhod proti Vipavski dolini, vožnja do Nove Gorice, kjer si boste v samostanu Kostanjevica ogledali grobnice Burbonov in imenitno samostansko knjižnico. V kamnitih sarkofagih počivajo zadnji člani francoske kraljeve družine Burbonov; Karl X., njegov sin Ludvik XIX. in drugi. Po ogledu se boste zapeljali do znamenitega kamnitega Solkanskega mostu, ki se pne 36 m nad gladino Soče. Z osrednjim lokom s svetlobno odprtino 85 m velja za največji kamniti most na svetu, zgrajen med letoma 1904 in 1905 za železniško povezavo med Trstom in Dunajem. Krajši postanek in malica ob »bistri reki Soči«, ob kateri se boste spomnili dogodkov iz 1. sv. vojne. Vožnja do Ajdovščine in ogled edinega imenitno ohranjenega rimskega obzidja v Sloveniji s 14 stolpi. Ob ostankih manjših rimskih term boste obudili zgodbe o rimskih termah, ki so slovele vsepovsod, kjer so gradili Rimljani. Vožnja do Vipavskega Križa, zgodovinskega naselja, ki ga omenjajo že v 13. st., v 16. st. pa je dobil že tržne in nato mestne pravice. Lokalni vodnik vas bo popeljal po ozkih uličicah obnovljenega mestnega središča, poslušali boste zgodbe o Turkih, Benečanih, Napoleonovih vojakih, graščakih pa tudi o Primožu Trubarju in celo Leonardu da Vinciju. V samostanski knjižnici boste spoznali življenje patrov kapucinov in Sveti priročnik Janeza Svetokriškega (Tobija Lionellija) – slovenskega baročnega pridigarja. Gotovo vam bo všeč tudi bogata samostanska cerkev, pot skozi samostanske hodnike pa vas bo vodila še do obednice, umirjenega odprtega atrija, v katerem stoji še eden od treh starih, vidnih vodnjakov Vipavskega Križa. Ogled boste zaključili v 500 let stari, originalni grajski kleti s kozarčkom vipavskega vina. Nedaleč od Vipavskega Križa, nad Vipavo, je zaselek Vrhpolje, znan po Bitki pri Mrzli reki med rimskim cesarjem Teodozijem in zahodnofrankovskim poveljnikom Arbogastom leta 394. Na to zgodovinsko pomembno bitko spominja tudi ime glampinga oziroma pravljičnega gozdnega naselja hišic THEODOSIUS, v katere se boste nastanili. Na poti do tja si boste pogledali še dva originalna stara egipčanska sarkofaga v Vipavi in imenitne mozaike Ivana Rupnika v cerkvi v Vrhpolju. Nastanitev v pravljičnem gozdu Theodosius. Peš se boste odpravili še do bližnjega Teodozijevega križa, si morda ogledali tudi kratek film o Bitki pri mrzli reki in se ustavili na kmetiji Tomažič, kjer boste lahko v njihovem vinskem baru na prijetnem dvorišču spili kozarček. Zvečer se boste odpeljali na drugo stran Vipavske doline, na hrib do vasice Goče, kjer boste večerjali na Cejkotovi domačiji. Prenočevanje v glampingu Theodosius.

2. dan, sobota, 1. avgust

DAN ZA ŠPORT, REKREACIJO IN ODDIH: NA REKI VIPAVI IN MORDA TUDI NAD VIPAVSKO DOLINO

Po zajtrku se boste odpeljali do vodnega bisera Vipavske doline – do reke Vipave, ki daje dolini življenje, vas pa bo prijetno poletno ohladila in navdušila s tihoto in mirom. S kajaki se boste popeljali po reki, se na peščeni plaži okopali, si privoščili malico z vipavskim sadjem. Popoldne boste spoznavali naravo Vipavske doline: od vasice Otlica se boste sprehodili do t. i. Otliškega okna, ki je najbolj znana naravna znamenitost te doline. Kako je ta kraški pojav nastal, vam bodo pojasnili domačini. Ustavili se boste tudi pri lokalnem vinarju Urbanu Petriču, saj v dolini brez pokušnje vin ne gre; že Valvasor je v svoji Slavi Vojvodine Krajnske zapisal, da je kranjsko vino »kinder machen« in naj se ga varujejo. O vipavskem vinu je pisal Janez Svetokriški. Najpogumnejši se boste v dolino vrnili s padalom (polet v tandemu z vodnikom za doplačilo). Pred vami in pod vami se bodo odprle lepote Vipavske doline – le oči imejte med spustom odprte! Obiskali boste lahko tudi zeliščno kmetijo Vilalavanda. Večerja v dobri gostilni. Prenočevanje v pravljičnem gozdu Theodosius.

3. dan, nedelja, 2. avgust: VIPAVA−LJUBLJANA

ZA SLOVO ŠE VIPAVSKI GRAD IN ČEBELICE

Po poznem zajtrku ogled Vipave z lokalnim vodnikom. Morda si na glavnem trgu privoščite odličen sladoled in se sprehodite še do starega gradu? Vožnja do čebelarja v Vipavski dolini in spoznavanje dela čebelarjev, čebeljih izdelkov in api terapije. Pokušnja izdelkov, ki jih boste lahko tudi kupili. Popoldne vrnitev po notranjski avtocesti do Ljubljane. Prihod v Zg. Gameljne na Rusko dačo v večernih urah.

Cena: 580 €

Kaj vsebuje cena

Naša potovanja so brez cenovnih presenečenj in skritih stroškov, zato vas na potovanju čakajo le prijetna presenečenja.

580 € cena na osebo - pri udeležbi najmanj 8 sopotnikov

Unovčite lahko turistični bon v vrednosti 200 € na osebo in doplačate preostanek v višini 380 €.

Cena na osebo vključuje:

 • 2 prenočevanji z zajtrkoma v glampingu Theodosius v Vrhoplju
 • nastanitev v 2-posteljnih hišicah s kopalnicami,
 • 2 odlični večerji, malico v Solkanu,
 • ogled grobnice Burbonov v samostanu v Kostanjevici,
 • ogled Vipavskega Križa s samostanom,
 • vožnjo s kajaki po reki Vipavi, ogled Vipave, Otliškega okna z lokalnim vodnikom,
 • obisk vinske kleti s pokušnjo,
 • obisk čebelarja s predstavitvijo,
 • DDV, vodenje in organizacijo izleta.

Cena na osebo ne vključuje:

 • pijač ob obrokih,
 • posebnih osebnih naročil.

Možna doplačila na osebo:

 • spust v tandemu z dvosedežnim zmajem 130 €,
 • tudi če nimate izkušenj, lahko v Vipavski dolini uresničite svojo življenjsko željo po letenju. Z izkušenim jadralcem se boste spustili z dvosedežnim padalom z gorskega roba Vipavske doline in uživali v prelepih razgledih, ki segajo vse do Jadranskega morja in Julijskih Alp.
Preberite več
Galerija