Ruska dača logo
Vipava-naslovna-podjetja-web

Vipavska dolina vabi

Odličen zgodnje jesenski odklop ob spoznavanju slovenske kulturne dediščine in okušanju še vedno neznane sedanje raznolikosti in gostoljubnosti.

Datum odhoda
Začetek potovanja
17.10.2020
Najmanjše število potnikov
Velikost skupine
12
Dolžina potovanja
Trajanje potovanja
1 dan
Datum prejemanja prijav
Prijava
Prijava do 01. 10. 2020 oz. do zasedbe prostih mest
Cena
Cena potovanja
CENA na OSEBO: 146 € (pri udeležbi najmanj 12 potnikov)

Vipavska dolina leži na prehodu iz osrednje Slovenije v Furlansko nižino, nad njo pa se dvigajo Nanos, Hrušica in rob Trnovskega gozda. Od Krasa na jugu dolino ločijo Vipavski griči, na zahodu pa se dolina končuje z Goriško ravnjo. Po sredini pribl. 40 km dolge doline se vije reka Vipava, ki se nato izlije v Sočo. Že kar stereotip je vipavska burja, v dolini pa zapiha tudi mornik. Vipavske češnje, breskve, marelice, kakiji, ne nazadnje odlično grozdje so le najbolj izbrani in znani sadeži te plodne doline. Po dolini so potovala in se naseljevala različna ljudstva; od Rimljanov do Hunov, Vzhodnih Gotov, Langobardov, Slovanov, gospodovali pa so dolini tako Oglejski patriarhi kot Goriški škofje, Benečani, Habsburžani in Italijani.

Program potovanja:

Prikaži celoten program

LJUBLJANA−NOVA GORICA−SOLKAN−VIPAVSKI KRIŽ−VRHPOLJE−OTLIŠKO OKNO−GOČE−LJUBLJANA

Ob 6.30 zjutraj zbirališče potnikov na Ruski dači v Zg. Gameljnah, jutranja kavica in odhod proti Vipavski dolini, vožnja do Nove Gorice, kjer si boste v samostanu Kostanjevica ogledali grobnice Burbonov in imenitno samostansko knjižnico. V kamnitih sarkofagih počivajo zadnji člani francoske kraljeve družine Burbonov; Karl X., njegov sin Ludvik XIX. in drugi. Po ogledu se boste zapeljali do znamenitega kamnitega Solkanskega mostu, ki se pne 36 m nad gladino Soče. Z osrednjim lokom s svetlobno odprtino 85 m velja za največji kamniti most na svetu, zgrajen med letoma 1904 in 1905 za železniško povezavo med Trstom in Dunajem. Po krajšem postanku vožnja do Vipavskega Križa, zgodovinskega naselja, ki ga omenjajo že v 13. st., v 16. st. pa je dobil že tržne in nato mestne pravice. Lokalni vodnik vas bo popeljal po ozkih uličicah obnovljenega mestnega središča, poslušali boste zgodbe o Turkih, Benečanih, Napoleonovih vojakih, graščakih pa tudi o Primožu Trubarju in celo Leonardu da Vinciju. V samostanski knjižnici boste spoznali življenje patrov kapucinov in Sveti priročnik Janeza Svetokriškega (Tobija Lionellija) – slovenskega baročnega pridigarja. Gotovo vam bo všeč tudi bogata samostanska cerkev, pot skozi samostanske hodnike pa vas bo vodila še do obednice, umirjenega odprtega atrija, v katerem stoji še eden od treh starih, vidnih vodnjakov Vipavskega Križa. Ogled boste zaključili v 500 let stari, originalni grajski kleti s kozarčkom vipavskega vina. Vožnja do Vipave, kjer si boste pogledali še dva originalna stara egipčanska sarkofaga na vipavskem pokopališču in imenitne mozaike v cerkvi v Vrhpolju. Popoldne boste spoznavali naravo Vipavske doline: od vasice Otlica se boste sprehodili do t. i. Otliškega okna, ki je najbolj znana naravna znamenitost te doline. Ustavili se boste tudi pri lokalnem vinarju, saj v dolini brez pokušnje vin ne gre; že Valvasor je v svoji Slavi Vojvodine Krajnske zapisal, da je kranjsko vino »kinder machen« in naj se ga varujejo. O vipavskem vinu je pisal Janez Svetokriški. Pokusili boste nekaj res vrhunskih vin. Večer pa boste preživeli v Gočah na Cejkotovi domačiji, kjer boste ob izvrstni domači hrani morda popili še kozarček ali dva in prisluhnili kitari. Pozno zvečer vrnitev v Ljubljano.

Cena na osebo: 146 €

Kaj vsebuje cena

Cena na osebo vključuje: avtobusni prevoz po programu, oglede z lokalnimi vodenji v samostanu Kostanjevica in v Vipavskem križu, 2 pokušnji vin s prigrizki (v vipavski grajski kleti in pri vinarju Benčini), večerjo, vodenje, DDV in organizacijo izleta.

Cena ne vključuje pijače ob večerji

Preberite več
Galerija