Ruska dača logo
Italija-Miramare-castle-near-Trieste,-northeastern-Italy.-Travel-destination

Miramare – Palmanova – Oglej – Gradež

Od Habsburžanov v dvorcu Miramare do šarmantne Palmanove in do Ogleja, središča oglejskih patriarhov z imenitnimi mozaiki v Poponovi baziliki ter do letovišča Gradež.

Doživite utrinek življenja Habsburžanov v v dvorcu Miramare. Spoznajte šarmantno Palmanovo in do Oglej, središča oglejskih patriarhov z imenitnimi mozaiki v Poponovi baziliki ter letovišča Gradež.

Program potovanja:

Prikaži celoten program

Predlagani program enodnevnega poslovnega druženja:

1.dan

Zjutraj odhod avtobusa iz Ljubljane in vožnja po primorski avtocesti proti Trstu in dvorcu Miramare. Na rtu s prekrasnim pogledom na tržaški zaliv v bližini Trsta stoji bela lepotica, zgrajena iz istrskega kamna, ki jo je dal sredi 19. stoletja zgraditi nadvojvoda Maksimilijan Habsburški, brat Franca Jožefa. Nadvojvoda, po srcu popotnik, ljubitelj umetnin, je nameraval s svojo soprogo Šarloto v dvorcu preživeti preostanek življenja. A ga je usoda odnesla vse do Mehike, od koder se ni več vrnil. Dvorec z imenitno opremo je zagotovo vreden ogleda, enako park ob njem. Vodnik vam bo rad razkril Maksimilijanovo in Šarlotino življenjsko zgodbo. Nadaljevanje poti do Palmanove. Ste se že ustavili v starem mestnem središču Palmanove? V 16. stoletju je bila utrjeno mesto, vkopano 10 m in obdano z nasipi; da mesta in prebivalcev zavojevalci ne bi odkrili. In res: tudi Napoleonova vojska je šla mimo Palmanove … Kosilo. Vožnja še do Ogleja, italijanske Aguileije, Oglej so ustanovili že Rimljani 181 pr. n. štetjem, postal je pomembno trgovsko in versko središče, od leta 558 so se oglejski škofje imenovali patriarhi.  Oglejski patriarhat je trajal vse do leta 1751. Na rimske čase spominjajo številni ostanki; od pristaniških naprav, foruma. Presenetili vas bodo talni mozaiki v romansko-gotski Poponovi baziliki iz 11. stoletja, ki veljajo za največje in najlepše starokrščanske talne mozaike. Zapeljali se boste še do Gradeža (Grado), znanega in priljubljenega italijanskega obmorskega letovišča na otoku na zunanjem robu lagune, ki je s kopnim povezano z nasipom. Čas za sprehod ali pravi italijanski kapučino. Vrnitev v Slovenijo in večerja v domači gostilni. Prihod v Ljubljano v poznih večernih urah.
Preberite več
Galerija