Ruska dača logo

Istanbul s Pikovo damo – k Rokselani na čaj

Potovanje z zgodbo oziroma zgodbami …

Kdor je želel, je svoje potovanje začel že doma, z branjem priporočene literature. Tik pred poletom smo bili potniki deležni še paketa krajših zgodbic, po eno za vsak dan našega potovanja. Po pristanku v Istanbulu smo začeli spoznavati zgodovino tega slikovitega mesta, časovni okvir in njegovo preobrazbo od Bizanca do Konstatinopla in vse do Istanbula nekoč in danes. Med spoznavanjem svetovne kulturne dediščine smo odkrivali tudi ljubezensko zgodbo Sulejmana Veličastnega in njegove Rokselane.

Majhna skupina potnikov je omogočala, da smo bili po eni od svetovnih metropol dobro mobilni. O slišanem smo se lahko pogovarjali in izmenjevali mnenja. Na oglede znamenitosti smo odhajali v jutranjih urah, v izogib največji gneči.

Prijetnih podob in izkušenj je veliko: vožnja po Bosporju z ladjico ob toplem čaju; veličastna Hagia Sophia kot čudovit preplet krščanstva in islama; Palača Topkapi s haremom in knjižnico, ovitima v prekrasno stensko keramiko; obisk grobnic že omenjenih ljubimcev; barvitost Velikega bazarja in Bazarja začimb; razlaga in pogovor o islamu in verah na tleh Sulejmanije; večerja v lokalni restavraciji; pogled na današnji Istanbul z vrha Sapphire Tower; … Žal mi je le, da se nisem odločila za obisk hamama. Moje sopotnice, ki so si privoščile to razkošje, so bile navdušene.

Moje drugo potovanje v Istanbul in hkrati moje prvo agencijsko potovanje po 25 letih potovanj v lastni organizaciji je preseglo moja pričakovanja. Hvala Ruski dači, Damjani in Sakiju za to lepo izkušnjo!

 

Petra