Ruska dača logo
Istanbul Yeni džamija in ladjice v Zlatem rogu

Istanbul – mesto dveh celin

Naj se potovalna zgodba prične z doživetji Evrope in Orienta. Odpravite se z nami od Bizanca do Konstantinopla in vse do Istanbula. Naj vas premami veliki bazar, sobane palače Dolmbače in prelepi Bospor.

Mesto kontrastov, ki obenem ponudi pravi Orient in moderno Evropo, mesto, ki nikoli ne zaspi, je kraj, kjer boste uživali v spoznavanju bizantinske in otomanske zgodovine, v odlični hrani, na bazarjih, na razglednih točkah ob kavi ali čaju. 4 dni, odhod po želji.

Program potovanja:

Prikaži celoten program

1. dan: LJUBLJANA‒ISTANBUL

NAJ SE POTOVALNA ZGODBA PRIČNE Z DOŽIVETJI EVROPE IN ORIENTA

Zjutraj zbirališče potnikov na ljubljanskem letališču in odhod letala proti Istanbulu. Po pristanku prevoz v mesto in nastanitev v hotelu. Pozno popoldanski »sprehod« (peš in s tramvajem) do Galate, kjer je v okolici stolpa vse polno prijetnih lokalov, trgovinic. Morda se vzpnete tudi na Galata stolp s pogledom na Zlati rog, številne mošeje … Sprehod po trgovski ulici Istiklal, kjer je zvečer pravi »korzo« domačinov. Zvečer se sprehod po SultanAhmedu, najbolj znanem trgu starega dela mesta, med osvetljenimi minareti. Vrnitev v hotel.  Prenočevanje.

2. dan: ISTANBUL (zajtrk)

OD BIZANCA DO KONSTANTINOPLA IN VSE DO ISTANBULA IN ŠE KRIŽEM KRAŽEM PO VELIKEM BAZARJU

Po zajtrku spoznavanje Bizanca, Konstantinopla in Istanbula. Ogledali si boste stari hipodrom, Modro mošejo, bizantinsko Hagijo Sofijo in rimsko cisterno ‒ mistični »podzemni gozd« antičnih stebrov. V dvorcu Topkapi najprej ogled zakladnice, nato pa se boste sprehodili skozi harem in si pričarali življenje v haremu s šelestenjem oblek, šepetanjem po hodnikih, pritajenim hihitanjem haremskih deklet in glasnimi zapovedmi valide (mame). Si boste vzeli čas za lahko kosilo ali turško kavo ali čaj ali pa vas bo duša že odnesla proti Kapali čaršiji, kjer vas bo pričakalo več kot 4000 trgovinic? Razgubili se boste po bazarju, se posvetili barantanju, trgovanju … Zvečer se boste podali na azijsko stran mesta; tja z metrojem pod Bosporjem, nazaj pa s trajektom. Večerni pogled na mesto je še posebno veličasten. Prenočevanje v hotelu.

3. dan: ISTANBUL (zajtrk, večerja)

PO SOBANAH PALAČE DOLMABAČE, PO BOSPORJU IN ŠE V AZIJO

Po zajtrku ogled imenitne marmorne palače ob Bosporju, ki jo je dal zgraditi sultan Abdulmedžit sredi 19. stoletja. Palača Dolmabače, v kateri so živeli zadnji sultani otomanskega imperija, preseneti z več kot 40 saloni, neštetimi dragocenimi  lestenci, parketi, preprogami, pohištvom in drugo opremo. Atatürk, »oče Turkov« je v palači umrl leta 1938. Po ogledu palače vkrcanje na privatno ladjico in plovba po Bosporju, »prehodu krav«. Pogled na imenitne palače, stare obnovljene »jalije« vzame dih. Po vrnitvi v mesto se bo prilegla večerja v prijetni turški restavraciji.

4. dan: ISTANBUL‒LJUBLJANA

SULEJMANIJA, BAZAR ZAČIMB IN POGLED »ZVIŠKA« NA MESTO

Po zajtrku boste obiskali Sulejmanijo, mošejo Sultana Veličastnega, ki z vrha hriba pogleduje  na mesto. Spustili se boste v Zlati rog in se posvetili dišečim začimbam, suhemu sadju, čajem, kavi na »Misr čarši« ali bazarju začimb. Na poti na letališče se boste ustavili še v najvišji stolpnici v mestu – 238 m visokem Sapphire Towerju – in z vrha (54. nadstropja) morda občudovali ogromno mesto. Prevoz na letališče, let proti Ljubljani, kjer bo pristanek v večernih urah.

Preberite več
Galerija