Ruska dača logo

Sankt Peterburg in Peter I. Veliki

Peter Veliki je vladal Rusiji od 1682 do 1725 leta. V mladosti je potoval po Evropi. Zavedal se je, da je Rusija zaostala zato se je trudil, da bi jo moderniziral. Rusija je nujno potrebovala dostop do morja, zato je začel veliko nordijsko vojno s Švedi. Ob ustju reke Neve je leta 1703 ustanovil mesto Sankt Peterburg, ki naj bi postalo pristanišče kljub temu, da je vojna še vedno trajala. Peter Veliki ni izgubljal časa. Za nekaj časa je prepovedal graditi kamnite hiše drugod po Rusiji, da je lahko hitro zgradil močno mesto in pomembno pristanišče. V tem času je morala vsaka ladja pripeljati tudi kamenje za gradnjo. Vodne poti, ki Sankt Peterburg po Volgi povezujejo z Moskvo, so še danes priljubljene za križarjenje po Volgi.

Leta 1712 je Peter Veliki Sankt Peterburg razglasil za prestolnico Rusije. Sankt Peterburg je ostal prestolnica vse do oktobrske revolucije leta 1917, ki se je začela s strelom s križarke Aurora. Mesto so preimenovali najprej v Petrograd, po revoluciji pa v Leningrad. Z ustanovitvijo mesta Sankt Peterburg je Peter uresničil svoje sanje. Rusija je končno imela pomembno evropsko pristanišče in mornarico. Iz tujine je pripeljal tuje umetnike. Domače je pošiljal na šolanje v tujino. Tako so domači in tuji arhitekti gradili cerkve, dvorce, trdnjave, ladjedelnice, tovarne, prekope, nasipe, ladje, muzeje, knjižnice in administrativne zgradbe.

Nastale so znamenitosti, ki nam še vedno jemljejo dih. Leta 1703 so ob ustanovitvi mesta na Zajčjem otoku začeli graditi trdnjavo oziroma cerkev Petra in Pavla. Sankt Petersburg je znan po številnih mostovih na reki Nevi in ima številne kanale. Dvižni mostovi so še posebej spektakularni v obdobju belih noči konec junija.

Glavna cesta v Sankt Peterburgu je Nevski prospekt. Povezuje admiraliteto, zimski dvorec, Kazansko katedralo, Moskovsko železniško postajo vse do samostana Aleksandra Nevskega. Glavne znamenitosti  na ulici so Dvorec Stroganov, Trgovski dvorec, spomenik Katarine II. Velike, Ruska narodna knjižnica in izjemni most Aničkova s kipi konjev.

Trdnjava Svetega Petra in Pavla je vredna ogleda. Tam se nahaja istoimenska cerkev, kjer so pokopavali ruske carje. Vsekakor ne smete izpustiti ogleda nekdanje carjevo rezidence Zimski dvorec, kjer je danes eden izmed najbolj znanih muzejev v Evropi – Ermitaž.

Seveda je ena največjih znamenitosti Sankt Peterburga malo oddaljen Peterhof.  Peterhof je pravzaprav skupek palač in vrtov zgrajenih v Petergofu. Njihov zgled je bil Versailles. Peter Veliki je želel preseči francoski blišč in baročno umetnost. Med leti 1714 in 1728 je bil glavni arhitekt gradnje Sankt Peterburga Domenico Trezzini. Za vrtove je bil zadolžen Jean-Baptiste Alexandre Le Blond, ki je sodeloval tudi pri ureditvi Versaillesa. Danes spadajo palače z vrtovi in središče mesta pod Unescovo svetovno dediščino.

V sklop Sankt Peterburga spada tudi kraj Puškin, ki leži nekoliko južno od središča Sankt Peterburga. Znan je tudi kot Carsko selo. V času vladavine Elizabete je postal dvorna rezidenca. Tam stoji izjemna Katarinina palača, kjer je urejen tudi prekrasen park. Sprehodi skozi park in ob jezeru nudijo izjemne  panoramske užitke.

Danes je Sankt Peterburg drugo največje mesto v Rusiji. Večja je le Moskva. Sankt Peterburg je še vedno eno najpomembnejših ruskih  pristanišč. Tudi z gospodarskega vidika je še zmeraj izjemno pomembno mesto.

Na sliki levo zgoraj je cerkev Blažene krvi na Marsovem polje. Na sredini je križarka Aurora, ki je dala signal, ki je sprožil oktobersko revolucijo. Desno je na sliki spomenik Bronasti bojevnik z napisom: Petru Prvemu od Katarine Druge, leta 1782.