Ruska dača logo

Rodbina Romanov

ROMANOVI – dinastija, ki je vladala Rusiji 300 let

Rodbina Romanov je postala ena izmed najpomembnejših v Rusiji, ko je Anastazija Zaharina, hči Romana Jurjeviča Zaharina postala prva žena carja Ivana IV. Po njem je celotna dinastija kasneje dobila ime.  Anastazija Zaharina je umrla mlada. Ovdoveli car Ivan pa je sumil, da so jo zastrupili bojarji (ruski plemiči). Zato je začel z vladavino terorja, po kateri je dobil vzdevek »Grozni«.

S smrtjo Feodorja, sina Ivana Groznega, je izumrla prva ruska carska dinastija. Sledilo je obdobje, v katerem je najprej oblast prevzel Boris Godunov, ki je voditelja Romanovih Fjodorja Nikitoviča pregnal v samostan.

V obdobju zmede, ko sta s podporo Poljakov na kratko zavladala kar dva lažna Dimitrija, domnevna sinova Ivana Groznega, je Fjodor Romanov postal celo moskovski patriarh in tako tudi voditelj ruske pravoslavne cerkve. Njegovemu petnajstletnemu sinu Mihailu Romanovu je veliki svet ruskih bojarjev po izgonu Poljakov leta 1613 ponudil carsko krono. Samostan Ipatije v Kostromi velja za zibelko rodbine Romanov.

Posebno mesto v ruski zgodovini ima Mihailov vnuk Peter I., ki je zaradi svojih podvigov, med katere spada tudi ustanovitev nove prestolnice ob reki Nevi leta 1703, dobil vzdevek »Veliki«. Prestolnico je poimenoval kar po sebi – od tod St. Petersburg. Dvor se je od tedaj redno selil med staro prestolnico v Moskvi in novo na severu.

Le še ena vladarica v ruski zgodovini si je prislužila vzdevek »Velika«: Katarina II. Čeprav je ostala zapisana kot tista, ki je najbolj razširila in utrdila državo, pa v resnici ni bila niti Rusinja. Kot princesa iz male nemške državice se je namreč poročila z vnukom Petra Velikega, ki je na kratko zavladal kot Peter III. – dokler ga ni Katarina vrgla s prestola.

Kronana je bila v moskovskem Kremlju kot carica Katarina II. Zanjo je bila narejena velika imperialna krona s skoraj 5.000 diamanti. Njen obris je nad dvoglavim orlom v ruskem carskem grbu. Rusi se niso zmotili. Pod Katarino je država postala močna in vplivna. Eden izmed evropskih kritikov je zapisal »Peter Veliki se je moral truditi, da bi Rusija igrala v evropskem orkestru – Katarina pa mu želi kar dirigirati

Zadnji vladar dinastije, ki je leta 1913 z velikimi slovesnostmi praznovala 300-letnico vladanja, je bil Nikolaj II. Odraščal je povsem izolirano v krogu družine. Življenja prebivalcev sploh ni poznal. Prav tako ni imel pravega stika z rusko inteligenco. Poročil se je z Nemko Aleksandro Hessensko, ki je bila v Rusiji zelo nepriljubljena.

Bil je izjemno nesposoben vladar, kar je pripeljalo do revolucije in s tem tudi do konca vladanja dinastije Romanov. Po oktobrski revoluciji je bil skupaj s celotno družino usmrčen. Njihovi posmrtni ostanki so bili 17. julija 1998, točno 80 let po umoru, pokopani v katedrali Sv. Petra in Pavla v Sankt Petersburgu.