Ruska dača logo

Potopis: VOLGA

Križarjenje po Volgi in moja babuška, ups, matrjoška

Piše: dr. Nataša Pirc Musar

Fotografije objavljene v potopisu o Volgi so last Nataše Pirc Musar.

Ah daj no, kaj bom pa jaz počela na križarjenju po Volgi. To je za upokojence, dolgčas mi bo. Jaz hočem akcijo, videti vsak kotiček … in zjutraj ne prezgodaj vstajati. No, tu so me kupili. Na ladji spiš lahko do devetih, kakšen dan tudi dlje, če ladja še pluje do naslednjega pristanišča. Prav, potem pa grem.

In niti za trenutek mi ni bilo žal. Prostranost in lepota Rusije sta me navdušili, velika rečna luksuzna ladja mi je dopustila, da sem, ko sem hotela, dobesedno poslušala tišino, ko sem hotela žur in hrup, sem pa tudi to lahko dobila. Volga me je tako uspavala, ko sem želela, in dala energijo in uživanje v prostočasnih aktivnostih, ko mi je to ustrezalo.

10 dni križarjenja in vsak večer ter tudi čez dan so nam prijazni ruski gostitelji ponudili mnoge aktivnosti, ki so nam olepšale že sicer prelepe dneve na ladji in urice pohajkovanj po skrivnostnih in magičnih krajih ob njej.

En večer sem se odločila, da grem s prijatelji, sopotniki, izdelovat babuške. No, takoj so me popravili, da to niso babice, ampak matrjoške. Hja, nimam kakšnega hudega talenta za risanje, imam pa mirno roko za barvanje. Poskusim torej.

Moja skrb, da bom morala vse narisati sama, se je hitro razblinila, saj smo dobili leseno matrjoško, ki je osnovne elemente že imela narisane, ne pa pobarvanih. Dali so nam 1 uro in pol časa, da jo poslikamo. No, ni bilo dovolj časa, če si hotel biti natančen. Na majhno matrjoško ni enostavno nanašati barve, predvsem pa je treba pazljivo to lepotico prijemati in torej presoditi, kje jo lahko primeš, da ne boš razmazal barve, ko jo nanašaš na drug konec lesenega kipca. Prijetna ruska glasba, zvok balalajk in kitar v ozadju me zapeljejo v nirvano, popoln odklop in osredotočenost na barvanje. Ničesar okrog sebe nisem videla, matrjoška me je začarala. Želela sem si, da bo lepa … Na koncu pa, no, moja je in je lep spomin.

Ruska dača potovanja piše zgodbe in ustvarja nepozabne spomine.

Preberite tudi Potopis o Omanu in Potopis o Istanbulu.

Potopis: OMAN

Doživite Oman skozi potopis Klemena Kraigherja Mišiča. Prepustite se prekrasnim puščavam z oazami miru, morju, čudovitim goram z mezopotamskimi grobnicami in kanjoni.